Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2014

Facebook slavi 10. rođendan - društvena mreža koja je "ubila" privatnost na internetu

Najpopularnija mreža - Facebook - slavi desetu obljetnicu postojanja, a za jednog desetogodišnjaka, stekao je prilično velik utjecaj...

U Hrvatskoj postoji milijun i pol korisnika te društvene mreže. Globalno je ta brojka odavno prešla milijardu. Stručnjaci za nove medije ne dvoje - sudjelovali smo u deset godina revolucije koje možda nismo bili ni svjesni.

Danas su vlasnici najvećih društvenih mreža milijarderi. Kao i u većini priča o uspjehu, recept se krio u pitanju - tko će se prvi sjetiti.

"Njegova inicijalna tehnička baza je vrlo skormna. Tehnološki, grafički, to nije veliko dostignuće. Popularan je zatp što ljudi vole dijelit stvari o sebi. Ljudi, zapravo, kad gledaju u kompjuter, nemaju dojam da s druge strane najčešće stoji čovjek, nego se ponašaju kao da interaktiraju s kompjuterom", kaže stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Facebook i ostale društvene mreže mjesta su koja olakšavaju, obrzavaju komunikaciju, razmjenu znanja i zabave. Posljedica svega ipak je, tvrde upućeni, dosad nezabilježen gubitak privatnosti.

"Znači ne radi se samo o Americi i njihovim obavještajnim službama, to rade sve službe, uključujući i hrvatske. Ovlaštenja koja proizlaze iz zakona su relativno ekstezivna. Vi možete puno stvari napraviti bez sudskog naloga", dodaje Carić.

Analitičari nisu suglasni o budućnosti društvenih mreža pa ni Facebooka. Jedni mu predviđaju skoru propast, drugi su sigurni u još veće širenje. A oni koji su odrastali virtualno nemaju dilemu – misle da nas čeka još virtualnija budućnost, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram