Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2014

Hrvati stegnuli remen: U prosincu potrošnja pala za 1,2 posto!

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine promet u trgovini na malo pao 1,2 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo, što je posljedica rasta nezaposlenosti i potrošačkog pesimizma...

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno oslabio za 0,2, a realno za 1,2 posto u odnosu na prosinac 2012. godine.

„Iako je u prosincu 2012. zabilježen snažniji godišnji pad u maloprodaji od 4,6 posto, niska baza nije uspjela neutralizirati nepovoljna kretanja u trgovini na malo, koja su posljedica teške situacije na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma. Oprez potrošača potvrđuje i indeks raspoloženja, koji je u prosincu pao s minus 44 na minus 45,9 bodova“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Procjenjuju da je u cijeloj 2013. promet u trgovini na malo zabilježio realni pad od 0,5 posto u odnosu na 2012., a značajniji oporavak potrošnje ne očekuju ni u ovoj godini.

„U godini pred nama produženje negativnih kretanja na tržištu rada, kao i povećana neizvjesnost oko budućih primanja i dalje će poticati građane na sustezanje od potrošnje. Značajnije promjene u kretanju domaće potražnje ne očekujemo ni u ovoj godini, s obzirom na usporavanje, ali ipak nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, na daljnji pad raspoloživog dohotka te daljnje razduživanje privatnog sektora. Ozbiljnije pozitivne pomake u maloprodaji ne možemo ni očekivati dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram