Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2014

Srbijansku IT industriju očekuju velika otpuštanja?

Ukoliko se i dalje budu primjenjivale sve naknade koje se odnose na IT sektor, prvom kvartalu ove godine bit će izgubljeno više stotina radnih mjesta u području distribucije računala i računalne opreme, ocjenila je tajnica Udruženja informatičke djelatnosti Privredne komore Srbije, Jelena Jovanović...

Kako je objasnila, IT uređaj koji se uvozi opterećuje carina koja se kreće od jedan do 15 posto, potom je potrebna potvrda o usuglašenosti, koja podrazumijeva RiTT pravilnik, i košta od 130 eura do 260 eura, a da bi uređaj stigao na tržište potreban je LVD i EMC certifikat što je oko 88 eura. Tu je zatim i ekološka taksa koja je vezana za postotak od PDV-a, Srpska naknada za autorska prava "muzički dinar", a na sve to treba dodati i trgovačku maržu.

Jovanović je podsjetila da je IT tržište 2008. godine iznosilo 560 milijuna eura, a 2013., prema procjeni, oko 410 milijuna eura, što je pad za više od 150 milijuna eura. Dodala je da dvije trećine od ovih 410 milijuna čini hardver, što također ukazuje da je tržište IT usluga nerazvijeno.

Podsjećamo, povećanje PDV-a sa osam na 20 posto na računala i računalnu opremu srbijanskoj državi će donijeti devet milijuna eura više nego lani ali samo ako prodaja bude ista kao u 2013. godini. Istovremeno, plaćanje certifikata i potvrda o usuglašenosti koštat će kompanije više od milijun eura, a tu je i "muzički dinar", piše Novi Magazin.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram