Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2014

Dok mi propadamo Njemačka ostvaruje rekordan trgovinski višak

Njemački trgovinski višak skočio je u 2013. na novu rekordnu razinu, iako je zamah izvoza posustao na kraju godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u petak...

Najveće europsko gospodarstvo ostvarilo je u 2013. trgovinski višak od 198,9 milijardi eura, najvišu razinu otkada se prikupljaju podaci o vanjskoj trgovini.

U 2012. višak je iznosio 189,8 milijardi eura.

Njemačka se našla na udaru kritičara zbog rasta trgovinskog viška koji po njihovim tvrdnjama ostvaruje na štetu slabijih članica eurozone.

Kritičari tvrde da Njemačka treba potaknuti domaću potražnju i tako pomoći partnerima u Europskoj uniji da izvozom potaknu rast svojih gospodarstava.

Berlin uporno odbacuje te kritike, tvrdeći da visoki trgovinski višak odražava konkurentnost njemačkih tvrtki.

Ukupni izvoz pao je u 2013. za 0,2 posto u odnosu na godinu prije, a uvoz za 1,2 posto.

Izvoz u eurozonu smanjen je 1,2 posto, dok je uvoz iz eurozone kliznuo samo 0,2 posto, izračunao je Destatis.

Izvoz u EU porastao je za 0,1 posto, a uvoz iz EU za 0,8 posto.

Detaljniji pregled mjesečnih podataka pokazao je ipak da je izvoz posustao na kraju godine. U prosincu je tako prema neusklađenim podacima trgovinski višak smanjen na 14,2 milijarde eura, s 19,1 milijardu u studenom. Desezonirani podaci također pokazuju pad, na 18,5 milijardi eura u prosincu, s 18,9 milijardi eura u studenom, prenos HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram