Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2014

Google kupio udio u kineskom Lenovu

Američki softverski div Google kupio je gotovo šest posto udjela u kineskom proizvođaču računala Lenovu za 750 milijuna dolara, samo dan nakon što je kineskoj kompaniji prodao proizvođača mobitela Motorola Mobility...

Prema priopćenju dostavljenom Njujorškoj burzi Google je 30. siječnja kupio 618,3 milijuna dionica Lenova po cijeni od 1,21 dolara po dionici.

Prošlog je mjeseca Lenovo za pet milijardi dolara kupilo Motorola Mobility i IBM-ovo poslovanje s jeftinim serverima, što su dvije najveće akvizicije u povijesti kompanije.

Ulagači inače kritiziraju akvizicije kojima kineska kompanija pokušava ublažiti pad prodaje u poslovanju s osobnim računalima.

Lenovo je tako izgubilo 24 posto tržišne vrijednosti otkada je Motorola Mobility 29. siječnja izvijestio o sporazumu vrijednom 2,91 milijardu dolara.

Kineska je kompanija utemeljena 1984. kao distributer osobnih računala a u međuvremenu se razvila uglavnom zahvaljujući medijski pomno praćenim akvizicijama kompanija u cijelom svijetu.

Tako je 2005. kupila IBM-ov Thinkpad, zahvaljujući čemu je 2012. pretekla Hewlett-Packard i postala vodeći proizvođač osobnih računala u svijetu.

U međuvremenu su se korisnici počeli okretati prijenosnim uređajima pa i Lenovo pokušava proširiti ponudu u sklopu takozvanog plana PC Plus.

Predstavili su tako liniju cjenovno povoljnijih tableta i pametnih telefona koji se dobro prodaju u Kini i na ostalim tržištima u nastajanju.

Zahvaljujući kupovini Motorole u Lenovu se nadaju da će moći ponuditi i sofisticiranije uređaje i uspješno se predstaviti i na unosnom američkom i na europskim tržištima, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram