Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2014

Grčka: Više nam nije potrebna međunarodna pomoć

Grčki premijer Antonis Samaras poručio je da Grčkoj ne treba novi program pomoći...

"Ne treba nam treći plan pomoći", rekao je Samaras u intervjuu za njemački dnevnik Bild. "Postići ćemo naš cilj sa sadašnjim planom pomoći i to funkcionira."

Grčka je prva europska zemlja koja je 2010. dobila financijsku pomoć trojke EU-a, ECB-a i MMF-a, koji su joj odobrili dva programa zajmova u ukupnom iznosu od 240 milijardi eura kako bi izbjegla stečaj, a zauzvrat mora provesti drastične mjere štednje koje teško pogađaju njezine građane.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je nedavno da se razmatra mogućnost trećeg plana pomoći za Grčku vrijednog između 10 i 20 milijardi eura. Spominje se također mogućnost produljenja dospijeća svih zajmova odobrenih u sklopu programa pomoći s 30 na 50 godina i smanjenja kamate za dio dugova (80 milijardi eura iz 2010.) za pola posto.

Suočena sa sve nezadovoljnijim biračima zbog stroge štednje, grčka vlada opetovano ponavlja da joj nova pomoć ne treba. Atena kategorički odbacuje mogućnost novih mjera štednje, ali traži ublažavanje duga, koji iznosi 175,5 posto BDP-a, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram