Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2014

Slovenija pred novom velikom krizom: Nije uspjelo plasiranje državnih obveznica

Slovenija, koja se prošloga mjeseca predstavila financijskim investitorima na američkom tržištu, suprotno očekivanjima nije se uspjela zadužiti za 1,5 milijardu eura, uslijed nagle promjene stanja na tom tržištu, navode slovenski mediji..

U slovenskom ministarstvu financija tvrde da su susreti sa stranim investitorima 'bili uspješni', ali se od izdavanja obveznice očito odustalo, navodi ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' u svom poslovnom prilogu.

Financijski analitičar Igor Erker izjavio je za 'Dnevnik' da je odustajanje od izdavanja obveznice očito u vezi s naglom promjenom stanja na američkom financijskom tržištu nakon što je Fed smanjio program otkupa obveznica, što je izazvalo potrese na tržištima zemalja u razvoju upravo kad je Slovenija namjeravala izvesti novo zaduživanje.

'Tržište se je u vrlo kratkom vremenu jako promijenilo i nismo bili zanimljivi stranim investitorima. Prije dva tjedna situacija na financijskom tržištu činila se idealnom za izdavanje obveznice, ali se to promijenilo i sada treba čekati novu priliku', rekao je za 'Dnevnik' analitičar Primož Cencelj.

Ministarstvo financija odustalo je zbog toga od prodajne aukcije, jer su se na njoj mogle očekivati previsoke zahtijevane kamate na obveznicu ili bi pak dražba bila neuspješna što bi 'naštetilo ugledu države', piše 'Dnevnik'.

Slovenija sada za izdavanje obveznice ima vremena do travnja, kada joj na naplatu dospijeva 1,5 milijardi eura starih kreditnih obveza, navodi 'Dnevnik'.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram