Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2014

Evo što muči ulagače u turizam u Hrvatskoj

Investitori u Hrvatskoj, pa i u turističko-hotelskoj industriji, imaju samo probleme zbog izrazito loših uvjeta poslovanja, a iako postoji volja pa i znanje da se to promijeni još uvijek nema dovoljno društvene i političke zrelosti, pogotovo na lokalnim razinama da se investicije i stvarno omoguće...

Ocjena je to predsjednika Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristiana Šustara s panela o investicijama u hotelijerstvu i Hrvatskoj kao članici EU tržišta, kojim je u zagrebačkom Hotelu Westin počela dvodnevna hotelsko-investicijska regionalna konferencija Adria Hotel Forum (AHF).

AHF je jedna od rijetkih stručnih konferencija u regiji koja obrađuje teme investicija i inovacija u hotelijerstvu, što je označeno vrlo važnim za sve zemlje regije jer gotovo svaka razvija turizam očekujući velikim dijelom i od tog sektora poboljšanje svog ukupnog gospodarstva.

Forum je okupio više od 200 domaćih i stranih hotelijera, konzultanata i predstavnika javnog sektora koji će zajedno s 50-ak panelista praktički iz cijelog svijeta raspravljati o potrebi uvođenja novih razvojnih i poslovnih modela u turizam i hotelijerstvo, ali i novih tehnologija kao i boljih uvjeta za investiranje bez čega nema daljeg razvoja turizma pa ni povećanja prihoda.

Naglasivši da je na Forumu trebalo biti znatno više sudionika iz sektora nego ih ima, Šustar je nedostatak investicija u hrvatskom hotelijerstvu i turizmu te nedolazak velikih igrača označio i apsurdnim, jer s jedne strane Hrvatska bilježi sve veće poraste turističke potražnje, a s druge strane sve manje investicija u turizam. "Čak i kad država pokrene nešto, poput primjerice predstečajnih nagodbi, kada se za turističke tvrtke koje godinama stoje zapuštene i neprofitabilne, pojave i strateški partneri, javnost se 'digne' i kaže 'to se daje u bescjenje' i opet smo na početku", kaže Šustar iznoseći i primjer Haludova na Krku koji nije dan u bescjenje, a opet nitko ništa od toga nema.

Strategijom je, kako je otvarajući Forum naglasio ministar turizma Darko Lorencin, određeno da se od predviđenih investicija od 7 milijardi eura do 2020. gotovo polovica odnosi upravo na hotelijerstvo. Time se treba ne samo povećati udjel hotela u ukupnom smještaju sa sadašnjih 13 na oko 18 posto, a zauzetost hotela sa sadašnjih niskih 40 posto na više od 70 posto, nego i kvaliteta usluga te posebno produljiti sezona.

Ocjenivši da je u zadnje dvije godine dosta učinjeno za pripremu investicija i razvoj destinacije te novih turističkih proizvoda te da je sada vrijeme za akciju i realizaciju, Lorencin je istaknuo i da je cilj do 2020. omogućiti da se povrat investicija u hrvatskom turizmu sa sadašnjih 15 do 17 smanji na 10 do 12 godina.

Jedna od najvećih svjetskih turističkih kompanija TUI Hotels&Resort u Hrvatskoj vidi veliki potencijal za rast, a iako već dugo prati događanja u hrvatskom turizmu tek sada je sazrelo vrijeme da se u njega i aktivno uključe, pa i s mogućim ulaganjima. Istaknuo je to direktor TUI Hotels&Resorta Neil Evans.

Sada su i u Hrvatskoj našli kvalitetne partnere, uključili se u grupaciju Karisma Hotels Adriatic-KHA (Agrokor, meksički hotelski lanac Karisma i TUI) te vide mogućnost da broj turista koje dovode u Hrvatsku sa sadašnjih oko 100 tisuća u idućih par godina povećaju na oko 500 tisuća, kaže Evans. Za to su im nedostajali adekvatni hotelski kapaciteti, kojih će, kako vjeruje, biti u idućih nekoliko godina, pri čemu ih posebno zanimaju područja Dubrovnika, Splita i Pule na koja sa svojim zrakoplovima mogu dovoditi turiste iz cijelog svijeta.

Smatra i da hrvatskom turizmu dugoročno gledano trebaju veliki igrači poput TUI-ja, kao i da će se kao i u drugim zemljama u kojima rade uz pomoć lokalnih partnera riješiti i problemi vlasništva te drugi koji opterećuju njihov ulazak na tržište.

Probleme vlasništva nad zemljištem kao jednim od glavnih problema koje opažaju investitori u Hrvatskoj izdvojila je na Forumu i konzultantica jedne od većih konzultantkih kuća u svijetu, HVS London Arlett Oehmichen naglašavajući da je je čisto vlasništvo ključno za investicije. Slijedom razgovora sa klijentima o Hrvatskoj vjeruje da će biti i ulaganja, ali investitori pritom traže i više sigurnosti, kao i 'prijateljski' odnos prema investicijama, što se u Hrvatskoj, kako je kazala, još ne vidi za razliku od nekih drugih zemalja u regiji, poput Crne Gore i Srbije, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram