Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2014

INA u 2013. godini imala gubitak od 1,5 milijardi kuna!

INA  je u 2013. zabilježila gubitak pripisiv vlasniku kapitala od 1,5 milijardi kuna, u usporedbi s neto dobiti od 681 milijun kuna, pokazuje financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi...

Na poslovanje su tijekom 2013. negativno utjecale jednokratne stavke u iznosu od 2,36 milijardi kuna. Neto dobit bez jednokratnih stavki iznosi pak 953 milijuna kuna, što predstavlja pad od 49 posto u odnosu na godinu ranije. Neto prihod od prodaje skliznuo je 8 posto na 27,44 milijarde kuna. U 2013. EBITDA Ina Grupe iznosila je 3,7 milijardi kuna, što je pad od 20 posto u odnosu na 2012. Padu EBITDA uvelike je pridonio pad proizvodnje ugljikovodika na domaćim poljima u segmentu Istraživanja i proizvodnje, s obzirom da je poslovanje okarakterizirao prirodni pad proizvodnje i lagano smanjenje ostvarene cijene ugljikovodika sa 3 posto nižom cijenom nafte, pojašnjava se u izvješću.

"2013. za Inu je bila teška godina s obzirom na negativna gospodarska kretanja i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima (Hrvatska, BiH, Slovenija), dok se situacija u Siriji također kretala u negativnom smjeru. Unatoč tome, s ciljem osiguranja održivosti svih naših segmenata fokusirali smo se na ulaganja za buduća razdoblja, nastavili smo s internim poboljšanjima učinkovitosti te dodatno unaprijedili sigurnost našeg poslovanja. Povećali smo ulaganja za gotovo 60% na razinu od preko 2 milijarde kuna (od čega je 83% uloženo u Hrvatskoj) pri čemu su glavni prioriteti bili istražne i razradne bušačke aktivnosti u podmorju, istražna bušenja u Panonskom bazenu, naš ključni EOR projekt, remont postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka te intenzivan program modernizacije Trgovine na malo", komentirao je u izvješću Zoltán Áldott, predsjednik Uprave.

"Na financijske rezultate prošle godine velikim su dijelom utjecali vanjski i izvanredni faktori. Konstantno prateći stanje u Siriji izvršili smo ispravak vrijednosti sirijske imovine uzimajući u obzir produžene političke i sigurnosne rizike. Spomenuto umanjenje primijenjeno je kako bi se osiguralo fer vrednovanje imovine u Siriji, čime je dobit iz osnovne djelatnosti smanjena za 1.504 milijuna kuna, meñutim spomenuto umanjenje nije imalo direktan utjecaj na tijek novca. S obzirom na ostvarene gubitke i općenito nepovoljna kretanja europskog rafinerijskog okruženja, umanjili smo vrijednost imovine rafinerija i marketinga za 738 milijuna kuna. Retrogradni porezi vezani za vlastitu potrošnju rafinerija koji su doneseni od strane Porezne Uprave RH, dodatno su opteretili rezultat za 220 milijuna kuna", izjavio je među ostalim Áldott.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram