Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2014

Ne piše nam se dobro: Hrvatska najlošija u regiji prema ekonomskim očekivanjima

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo zabilježila su u veljači najveće pogoršanje među zemljama srednje i istočne Europe (CEE) a slabija su i ona za regiju u cjelini, pokazalo je danas istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste Bank...

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u veljači za 18,5 bodova, na 5,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2012.

Njemački institut ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj sudjeluju stručnjaci na financijskim tržištima. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

Očekivanja za regiju u cjelini također su pogoršana u veljači, uz pad odgovarajućeg indeksa za 10,9 bodova, na ukupno devet bodova, najnižu razinu od prosinca 2012.

Uz Hrvatsku, najviše su pogoršana očekivanja za Slovačku i Mađarsku, uz pad odgovarajućih indeksa za 14,3 odnosno 13,5 bodova. Najveće poboljšanje očekivanja zabilježeno je pak u Češkoj, gdje je indeks porastao za 6,6 bodova.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima srednje i istočne Europe ostala je pak u veljači uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa u veljači za 2,8 bodova, na minus 5,7 bodova, pokazuje anketa ZEW-a i Erste Banka.

Stručnjaci lošije ocjenjuju aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu u odnosu na siječanj, pa je odgovarajući indeks u veljači pao za 7,4 boda, na minus 68,5 bodova.

Najviše je pogoršana ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu prednjači Turska, s padom odgovarajućeg indeksa za 20 bodova. U ostalim zemljama u regiji stanje se poboljšalo, i to ponajviše u Češkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, gdje su odgovarajući indeksi poskočili u rasponu od 8,7 do 8,3 boda, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram