Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2014

Nove loše vijesti iz industrijskog sektora

Prema posljednjim podacima DZS-a zalihe gotovih industrijskih proizvoda nastavile su s padom i u prosincu prošle godine. Izuzev ožujka prošle godine kada je zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta zaliha gotovih industrijskih proizvoda (+1,4%) negativne stope rasta bilježe neprekinuti trend od prosinca 2011. godine...

U odnosu na studeni, zalihe gotovih proizvoda su zabilježile pad od 1,9% dok je na godišnjoj razini pad zaliha iznosio -1 posto. S obzirom na negativne trendove u kretanju gospodarstva te negativne trendove na tržištu rada razina domaće potražnje nedovoljna je da bi pokrenula oporavak industrijske proizvodnje pa tako i nastavak pada zaliha nije iznenađenje jer poduzeća iskorištavaju postojeće zalihe.

Prema glavnim područjima NKD-a najznačajniji doprinos godišnjem padu ukupnih zaliha došao je iz prerađivačkog sektora koji u strukturi čine udio od 95,5 posto. Unutar prerađivačkog sektora zalihe bilježe neprekinuti pad od prosinca 2011. godine (izuzev ožujka 2013. godine) te su u prosincu zabilježile pad od -1,5 posto.

Najznačajniji doprinos padu zaliha prerađivačkog sektora došao je od razmjerno snažnog godišnjeg pada zaliha osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka koji čine udio od 10,8% a bilježe godišnji pad od -30,7 posto.

S druge strane zalihe prehrambenih proizvoda zabilježile su rast (treći mjesec za redom) od 17,1% godišnje. Nadalje, u kategoriji rudarstvo i vađenje, nakon petnaest mjeseci uzastopnog pada, zabilježen je rast zaliha od 11,5% godišnje, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram