Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2014

Od danas tržište slobodno regulira cijene naftnih derivata

U ponoć je stupio na snagu novi Zakon o tržištu naftnih derivata prema kojem će kompanije slobodno određivati cijene benzina. Građanima ostaje da izaberu najpovoljniju naftnu kompaniju, odnosno benzinsku postaju...

Cijene će se moći mijenjati i više puta dnevno. Iz resornog ministarstva tvrde kako će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača.

"Vlada će moći, u cilju zaštite potrošača, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte", izjavio je Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

U Ini pozdravljaju novu regulativu s obzirom na to da je takva praksa prihvaćena u većini zemalja Europske unije, kao što su primjerice Austrija, Njemačka ili Francuska. "Smatramo kako je dolaskom konkurencije na domaće tržište to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cijene", priopćila je Ina, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram