Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2014

Facebook želi postati jedina globalna online komunikacijska platforma

Omiljena taktika velikih kad progutaju neku manju tvrtku jest da "racionaliziraju" ponudu, što se obično svodi na gašenje onih proizvoda i usluga koje su smetale velikom. Facebook se kune kako to neće učiniti i kako će WhatsApp ostati kao samostalna aplikacija. Ovaj put bi to možda moglo biti istinito, jer postoji i načelna razlika između Facebooka i WhatsAppa...

WhatsApp je besplatan samo prvu godinu, nakon toga naplaćuje od svakog korisnika osamdesetak centi na godinu. Ako se razmisli, kakvu to konkretnu uslugu on nudi i koliko korisnika ima, WhatsApp lijepo zarađuje i zato ne čudi što je šef Facebooka bio sprema duboko posegnuti u blagajnu da se dočepa ovog unosnog konkurenta. Jer Facebook ostvaruje prihod od reklama koje, obećava jedan od osnivača WhatsAppa Koum, na WhatsAppu i dalje neće postojati.

Ipak, već i Facebook je bio izložen kritikama zbog nedostatne zaštite privatnosti njegovih korisnika, a kod WhatsAppa je stanje još kud i kamo gore. Tamo isprva poruke nisu uopće bile šifrirane, a teoretski se mogu prisluškivati i telefonski razgovori ako se posjeduje nešto malo znanja u takvim rabotama.

Sve u svemu, ovaj potez Facebooka pokazuje i gdje se on točno želi pozicionirati u komunikacijskom tržištu. Kod tražilica jedva da tko može konkurirati Googleu, a i kod samih uređaja uglavnom postoji Apple i onda svi drugi. Facebook želi postati glavna platforma za komunikaciju i tu očito ne štedi milijarde da bi to i ostao. Obzirom na tehnološki razvoj u tom području, lako će mu trebati još milijardi jer i konkurenata ima (još uvijek) na pretek: Threema, myEnigma, Hoccer... Ali tko od njih će također postati "cool" pa da bude vrijedan vreće i vreće dolara, to jedva da tko može znati.

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram