Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2014

Usporavanje rasta inflacije u siječnju

Prema posljednjim podacima DZS-a u siječnju je zabilježeno daljnje usporavanje rasta inflatornih pritisaka na godišnjoj razini. Tako je, godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena u siječnju iznosila 0,1% (u prosincu +0,3% godišnje) što je ispod naših očekivanja i očekivanja konsenzusa analitičara. U odnosu na prosinac 2013. potrošačke su cijene bile niže za 0,1 posto...

Prosječnom godišnjem rastu potrošačkih cijena u siječnju prvenstveno je pridonio rast cijena alkoholnih pića i duhana (+11,6 % godišnje) te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su ostvarili godišnji rast cijena od 0,8 posto. Cijene prehrane koje u strukturi potrošačkih cijena čine 26,7% ostvarile su pad na godišnjoj razini od 0,8% što je svakako pridonijelo ublažavanju inflatornih pritisaka u siječnju. Pri tome su, u odnosu na siječanj 2013., većina sastavnica košarice prehrambenih proizvoda ostvarile pad, a ponajviše cijene mesa (-2,1%), ulja i masti (-12,7%), voća (-8,6%), povrća (-0,9%) te šećera, džema,meda, čokolade i kanditorskih proizvoda (-0,7%) dok su rast cijena zabilježile cijene ribe (+4,5%) i mlijeka, sira i jaja (+5,4%).

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježene su i u kategoriji odjeće i obuće od -5,5% što je djelomično posljedica siječanjskih sezonskih sniženja. S druge strane zabilježen je godišnji rast cijena goriva i energije od 0,5% (koje u strukturi potrošačkih cijena čine udio od 11,9%). Pa tako izuzmemo li cijene energije, potrošačke cijene na godišnjoj razini bilježe pad od 0,1 posto.

"U prvom dijelu godine inflatorne pritiske stvarat će porast niže stope PDV-a s 10 na 13%, međutim ne očekujemo značajniji pritisak na povećanje potrošačkih cijena s obzirom da ublažavanju inflatornih pritisaka i dalje pridonosi slaba i iscrpljena domaća potražnja", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram