Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2014

U Hrvatskoj 1,35 milijuna broadband priključaka na internet

U Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo 1,35 milijuna širokopojasnih priključaka za internet, što je porast za 130 tisuća tih priključaka ili za 10 posto u odnosu na kraj 2012., čime je gustoća širokopojasnog pristupa internetu prešla 31 posto, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)...

Podaci HAKOM-a pokazuju i da širokopojasni pristup postaje prevladavajući način pružanja usluga u nepokretnim mrežama, slijedom čega je i udjel prihoda od usluga pristupa internetu u četvrtom tromjesečju prošle godine u tim mrežama premašio udjel prihoda od telefonskih usluga.

Sličan trend prisutan je i u širokopojasnom pristupu internetu putem pokretnih mreža, u kojima je u prošloj godini za 20 posto porastao broj korisnika koji internetu pristupaju mobitelom, dok se mobilni podatkovni promet gotovo udvostručio u odnosu na 2012., čemu u velikoj mjeri pridonosi i sve raširenije korištenje pametnih telefona.

Slijedom takvih pokazatelja, iz HAKOM-a predviđaju da će uz širokopojasni pristup internetu glavno područje rasta usluga i dalje biti i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, čiji prihodi su se i u četvrtom tromjesečju prošle godine povećali oko 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2012.

Tome pridonose tzv. konvergentne usluge koje su trend kod većine operatora, pa i u Hrvatskoj, a kojima se traži prednost pred onima koji nude jednu ili dvije usluge. Posljedica toga je i rast paketa usluga kojih je na kraju prošle godine prvi put koristilo više od 60 posto korisnika širokopojasnog interneta, ističu iz HAKOM-a.

Očekuju i nastavak trenda povećanih ulaganja, koja su prošle godine porasla za 18 posto, a u idućem razdoblju to će u mobilnim mrežama najviše biti u LTE ili 4G (četvrta generaciju mobilnih komunikacija), dok će u nepokretnim mrežama biti u svjetlovodnu infrastrukturu.

U idućem razdoblju HAKOM očekuje i konsolidaciju poslovanja operatora nepokretne mreže, što je obilježilo i prethodnu godinu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram