Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2014

Slovenci skeptični da će Agrokor dovršiti preuzimanje Mercatora

Novi slovenski ministar za gospodarstvo Metod Dragonja izrazio je u utorak skepsu u pogledu uspješnosti prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, dodavši da je i vrijeme za prodaju izrazito nepovoljno zbog stanja na financijskim tržištima...

"Ako u dosadašnjim postupcima nije bilo uvjeta da se uspješno zaključi prodaja Mercatora, onda niti tromjesečno produživanje roka za prodaju ne daje mnogo izgleda", rekao je Dragonja za Slovensku televiziju, a prenose i ostali slovenski mediji.

Konzorcij većinskih vlasnika Mercatora i koncern Agrokor potpisali su prošlog petka aneks na lanjski kupoprodajni ugovor, kojim se postupci za realizaciju cijelog posla produljuju na 30. lipnja, a aneksom je određena i nova prodajna cijena dionice koja iznosi 86 eura te dogovoren nastavak pregovora s bankama vjerovnicama Mercatora o reprogramiranju duga.

"Zauzimat ću se za to da postupak teče zakonito i u skladu sa slovenskom gospodarskom strategijom", rekao je Dragonja, dodavši da tu strategiju na vladi još treba uskladiti.

Prema njegovim riječima, s procesom prodaje Mercatora nije detaljno upoznat, ali na načelnoj razini ocjenjuje da je važno je li ulazak strateškog partnera u slovensku kompaniju poželjan ili ne i hoće li taj strateški partner osigurati novi razvoj i širenje tvrtke.

"Od velike je važnosti i pitanje cijene", dodao je Dragonja.

Po njegovim je riječima od strateške važnosti odgovoriti na pitanje želi li Slovenija imati vlastito poduzeće u trgovini na malo ili joj takva tvrtka ne treba.

"To moraju reći oni koji kroz taj lanac prodaju svoje proizvode i dogovoriti se s onima koji su danas vlasnici Mercatora", rekao je Dragonja. Uz to, upozorio je da je sadašnji trenutak prodaje, s obzirom na stanje na tržištima kapitala, za vlasnike izrazito nepovoljan.

Najvažnije je osigurati stanje u kojemu će proizvođači imati što kvalitetniji pristup tržištu, a važne su i obveze potencijalnog kupca o osiguranju novih tržišta, dodao je novi slovenski ministar za gospodarstvo Metod Dragonja u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ministar za poljoprivredu Dejan Židan izjavio je pak za Slovensku tiskovnu agenciju STA da ga postupak prodaje Mercatora zabrinjava i da bi želio da je partner Mercatora netko tko će u Mercatoru vidjeti stratešku investiciju.

Židan je rekao da je njemu nerazumljivo što se prodajni postupci nastavljaju iako Agrokor nije za sada iznio dokaze o tome da ima na raspolaganju novac za preuzimanje najveće slovenske trgovačke tvrtke i odgovarajuće garancije banaka.

"Imam osjećaj da kupac ide prema cilju u skladu sa svojim željama, a da se vlasnici ne bore za Mercator i bolje prodajne uvjete. Nije mi jasno kako se prodajni ugovor može mijenjati za vrijeme samog prodajnog postupka", rekao je Židan, ali je dodao da se nada kako će se priča s prodajom Mercatora "dobro završiti".

Lanjskim kupoprodajnim ugovorom bila je postavljena cijena od 120 eura za dionicu Mercatora, a prošlotjednim aneksom cijena je spuštena na 86 eura, ali uz obilnu Agrokorovu dokapitalizaciju Mercatora.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram