Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2014

Stiže Ujak Sam: Amerikanci spremni kupiti INA-u?

Amerikanci će se umiješati u razvoj situacije u Ini, a prema pouzdanim izvorima Večernjeg lista izvjesno je da će se na visokoj razini razgovarati i o mogućoj prodaji Ine američkim partnerima...

U roku od dva tjedna održat će se sastanak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i Amosa J. Hochsteina, zamjenika ministra za energetsku diplomaciju, a kako Večernji list doznaje, glavne teme tog sastanka bit će Ina i istraživanje plina i nafte u Jadranu.

Poznato je da su Amerikanci iznimno zainteresirani za “bušenje” Jadrana te kako se iskazivanjem interesa Exxon Mobilea za hrvatski Jadran podiže interes ostalih naftaša u svijetu, međutim potencijalna kupnja udjela u Ini nova je informacija. Upućeni drže da će Amerikanci pokušati odgovoriti Vladu od prodaje udjela ruskim kompanijama kako bi umanjili ruski utjecaj u regiji, ali nisu apsolutno uvjereni u priču o ulasku u vlasničku strukturu domaće naftne kompanije. U tom slučaju stručnjaci preporučuju Vladi da od Amerikanaca zatraži da riješi probleme s MOL-om i preuzmu dio odgovornosti za budućnost Ine.

Ako MOL ipak stavi dionice Ine u prodaju, hrvatska bi strana, potvrđeno je, prodavala svojih 19 posto, ali ne više za milijardu eura, koliko se procjenjivalo dosad, već za dvostruko veću cijenu.

Ruski interes je ozbiljan, a o tome hoće li u preuzimanje krenuti Gazprom ili Rosnjeft, odlučit će politika, uvjeravaju nas stručnjaci, jer se najvećim energetskim kompanijama u Rusiji neće dopustiti da se međusobno natječu za Inu kod MOL-a pa ni kod hrvatske Vlade.

Gazprom je prošlog petka istaknuo da proučava Inu, ali da to ne znači da će je i kupiti, ali da su otvoreni za tu mogućnost ako se “uklopi u njihovu strategiju i donese sinergijske učinke”, dok je Rosnjeft zainteresiran i za preuzimanje Petrola i stvaranje regionalno jake kompanije. Zbog činjenice da bi Rosnjeft kroz Inu gradio tržište u regiji, ali zbog toga što Gazprom posjeduje Naftnu industriju Srbije i prisutan je u zemljama bivše Jugoslavije kroz maloprodajnu mrežu, dio naftne javnosti navija za Rosnjeft, piše Večernji list.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram