Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2014

U siječnju neočekivani rast industrijske proizvodnje od 2,2 posto

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju porasla za 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine ojačala 2,2 posto...

To je znatno bolji podatak nego što se očekivalo.

Rast u siječnju prvi je uspon proizvodnje nakon devet mjeseci neprestanog pada. U cijeloj prošloj godini industrija je oslabila 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Negativan trend u industrijskoj proizvodnji, koji je trajao od travnja 2013. godine, u siječnju je zaustavljen, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, u siječnju je na godišnjoj razini najviše, 11,7 posto, porasla proizvodnja intermedijarnih proizvoda. S rastom od 2,2 posto slijedi sektor netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a potom trajnih proizvoda za široku potrošnju, s rastom od 1,5 posto.

Očekivano smanjenje kupovne moći građana te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje u ovoj godini.

"Međutim, s obzirom da u 2014. očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje barem dijela sredstava iz fondova EU, procjenjujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta", zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram