Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2014

Na pomolu novi plinski rat između Rusije i Europe?

Od 1. ožujka isporuke ruskog plina izvan granica bivšeg SSSR-a su skočile za 8% (do 476,5 milijuna kubičnih metara dnevno). Uvoz plina od strane Naftogaza Ukrajine porasto je dva puta (do 45 milijuna kubičnih metara dnevno)...

Ruski analitičar Konstantin Simonov, generalni direktor Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost, ne isključuje mogućnost da rast obima pumpanja plina u europska podzemna skladišta može biti povezan s ukrajinskim čimbenikom.

„Zato što Europljani znaju do čega sve to može dovesti“, govori Simonov. Europa se priprema na gubitak isporuka ruskog plina preko Ukrajine, a Kijev na potpuno isključenje ruskog plina, govori Mihail Korčemkin, šef kompanije za konzalting East European Gas Analysis.

Gledajući teoretski, „plinski rat“ može nastati iz nekoliko razloga: zbog odustajanja Rusije da isporuči plin u Ukrajinu, jer tamo ne plaćaju za njega i uzimaju manje nego što je predviđeno u ugovoru, ili zbog odustajanja same Ukrajine da kupuje ruski plin po 400 dolara za tisuću kubičnih metara, ili zbog mogućeg uništavanja ukrajinskog plinovoda.

Međutim, stručnjaci ne očekuju da će početi „plinski rat“ i obustava isporuka plina u Ukrajinu. To se ne isplati Rusiji. Zbog obustave isporuka plina u ukrajinski plinovod Gazprom će ostati bez trećine izvozne dobiti, a to je 10 milijardi dolara, govori Korčemkin. „Financijske sankcije SAD-a zakomplicirat će dobivanje zajmova od banaka za ruske državne kompanije, te Gazprom neće imati novaca za izgradnju Južnog toka“, objašnjava. Ukrajina i Europa mogu, prema njegovom mišljenju, izdržati samo do sljedeće zime.

Kao što je poznato, ruski plin ne dolazi u Europu samo preko Ukrajine, nego i preko Sjevernog toka. Ako se stopira ukrajinski promet i u potpunosti natovari Sjeverni tok, Europa će dobivati otprilike dvije trećine od onog što je predviđeno po ugovoru, izračunao je Korčemkin. Prekidi u opskrbi plinom osjetit će se, prema njegovim riječima, samo u Slovačkoj. I u Europi još ostaju zalihe plina u podzemnim skladištima i na promptnom tržištu.

Međutim, na jesen će se plinska tema ponovno zaoštriti zbog potrebe pumpanja plina u podzemna skladišta Ukrajine, da bi u sljedećoj sezoni loženja bilo plina za sve, i za samu Ukrajinu, i Europu, smatra Simonov. Radi se o tome da ruski plin u Europu ide tranzitom preko teritorija Ukrajine. Ali zapravo se sve odvija drugačije. Zimi Ukrajina daje u Europu plin upravo iz svojih skladišta, budući da se nalaze pored europskih granica. A onaj tranzitni plin, koji tobože ide iz Rusije u Europu, Ukrajina zapravo uzima za sebe. Na kraju se dobiva ovakva shema: Ukrajina mora davati isto toliko plina iz svojih plinskih skladišta u Europu koliko je uzela na granici s Ruskom Federacijom.

Prema tome, ako Ukrajina ne pumpa dovoljnu količinu plina u svoja skladišta, postoji opasnost sprečavanja tranzita plina u Europu i neizvršavanje od strane Kijeva svojih obveza kao vršitelja tog tranzita. Sama Ukrajina uopće neće nastradati od nedostatka plina, jer će Kijev i dalje mirno uzimati plin iz cjevovoda na granici s Ruskom Federacijom.

„Pumpanje u skladišta treba početi još krajem ljeta. Bojim se da revolucionarna vlast to uopće ne uzima u obzir. Za jesen možemo prognozirati ozbiljnu plinsku krizu“, govori Konstantin Simonov.

Izvor: Ruski vjesnik

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram