Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2014

Europa se polako oporavlja od teške gospodarske krize

Rast izvoza i postupno poboljšanje ulaganja poduprli su rast europskog gospodarstva u posljednjem tromjesečju 2013., pokazale su danas objavljene druge procjene europskog statističkog ureda...

U razdoblju od listopada do prosinca 2013. gospodarstvo eurozone poraslo je 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećano blagih 0,1 posto, objavio je europski statistički ured Eurostat. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gospodarstvo eurozone poraslo je u četvrtom tromjesečju za 0,5 posto, ostvarivši godišnji rast po prvi put u dvije godine.

Gospodarstvo 28 zemalja članica EU-a poraslo je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, čime je Eurostat potvrdio prve procjene. Ujedno je blago povisio procjenu godišnjeg rasta, na 1,1 posto, s ranije procijenjenih jedan posto.

Najveće europsko gospodarstvo, ono njemačko, poraslo je u četvrtom tromjesečju za 0,4 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, dok je rast francuskog gospodarstva ubrzao na 0,3 posto, nakon stagnacije u trećem tromjesečju. Među zemljama članicama najvišu je stopu rasta na tromjesečnoj razini zabilježila Švedska, od 1,7 posto. Slijede Češka s 1,6 i Rumunjska s 1,5 posto. Najveći pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježili su Cipar, za jedan posto, i Danska, za 0,5 posto.

Snažan je generator rasta bio izvoz koji je u eurozoni u četvrtom tromjesečju porastao 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. U EU28 porastao je 1,1 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prethodnom tromjesečju. Uvoz je pak osjetno usporio, s 1,0 na 0,4 posto u eurozoni, te s 1,1 na 0,2 posto u EU28.

Hrvatska je zabilježila pad gospodarskih aktivnosti u posljednja tri mjeseca prošle godine za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo eurozone smanjilo se 0,5 posto dok je ono EU28 poraslo 0,1 posto, izračunali su u Eurostatu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram