Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2014

Snažan rast prodaje novih automobila u veljači

Tijekom prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je registrirano 4.265 novih osobnih vozila, što je za 664 vozila ili 18,4 posto više u odnosu na isto lanjsko dvomjesečno razdoblje, podaci su agencije Promocija plus...

Samo u veljači prodano je 2.185 automobila, što je 6 posto više nego u siječnju te 22,3 posto više nego u prošlogodišnjoj veljači.

Po riječima čelnika Promocija Plusa Agana Begića na rast prodaje odnosno registracija nije utjecala Vladina nabava 1.582 nova automobila te će se učinci te nabave osjetiti u mjesecima koji slijede.

Prva su dva mjeseca obilježena porastom registracija u sve četiri skupine osobnih i lakih dostavnih vozila: nova osobna vozila (za 18,4 posto), nova laka dostavna vozila (43,2 posto), rabljena osobna vozila (238,7 posto) i rabljena laka dostavna vozila (120,4 posto).

Taj pozitivni trend je, prema ocjeni analitičara Promocije Plus, dominantno u vezi s niskom osnovicom za usporedbu i ulaskom Hrvatske u EU. Kod prošle godine, naime, postoji niska osnovica za usporedbu pa je ovogodišnji skok razumljiv. Kad bi se ovogodišnje podatke za prva dva mjeseca usporedilo primjerice s onima za 2008. godinom, onda bi se u sve četiri skupine pokazao pad od 40 do 65 posto.

Među 35 marki čija su vozila registrirana u Hrvatskoj u prva dva mjeseca, porast registracija u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvarilo je njih 25. Na vrhu najprodavanijih modela u prva je dva mjeseca VW Golf, a slijede Škoda Octavia, Volkswagen Polo, Kia Ceed, Toyota Yaris i Opel Corsa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram