Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2014

Dobre vijesti: Eurozona se oporavlja bolje od očekivanja

Europska središnja banka (ECB) blago je podigla prognoze za gospodarstvo i očekuje nastavak oporavka, a suzdržala se od novih mjera jer se uvjeti na gospodarskom i monetarnom planu nisu dovoljno promijenili da bi to opravdali, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi...

"Očekuje se nastavak aktualnog oporavka gospodarstva, iako sporim tempom", kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji. Ponovio je i da eurozoni i dalje prijeti opasnost slabljenja aktivnosti.

ECB je na današnjem redovnom mjesečnom zasjedanju zadržao ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,25 posto, a zadržana je i kamatna stopa za prekonoćne depozite banaka na nula posto.

Ujedno je banka blago podigla prognoze rasta za gospodarstvo 18-člane eurozone i sada očekuje da bi ono ove godine trebalo porasti za 1,2 posto. Prijašnjom prognozom, koju je ECB objavio krajem prošle godine, bio je procijenjen rast od 1,1 posto.

Rast u 2015. očekuje se u visini 1,5 posto, a u 2016. bi trebao dodatno ubrzati po stopi od 1,8 posto, pokazuju danas objavljene projekcije središnje banke.

ECB je pak blago snizio prognozu inflacije za ovu godinu i očekuje je u visini od jedan posto, nasuprot 1,1 posto koliko su bili predvidjeli u ranijim prognozama objavljenim krajem prošle godine.

U iduće bi dvije godine ona trebala ojačati, pokazuju najnovije ECB-ove projekcije. U 2015. se tako očekuje u visini 1,3 posto, u skladu s ranijom projekcijom, dok bi u 2016. trebala ubrzati na 1,5 posto.

Inflacija bi se tako trebala zadržati ispod u ECB-u zacrtanih "blizu dva posto", podsjećaju u Reutersu.

Središnja banka suzdržala se i od obustave tjednih operacija povlačenja novca koji je utrošila na kupnju državnih obveznica na vrhuncu dužničke krize u eurozoni, takozvane sterilizacije.

"Suspenzija sterilizacije ... među instrumentima je koji se nalaze na našoj listi, no nismo uočili razvoj situacije na tržištima novca koji bi doveo do neželjenog zaoštravanja monetarnih uvjeta i time opravdavao korištenje toga instrumenata", kazao je Draghi.

Dodao je i kako odgovarajuća anketa kojom su ispitivani uvjeti nije pokazala veće promjene koji bi opravdali primjenu bilo kojeg novoga poteza.

"Naš se temeljni gospodarski scenarij općenito potvrdio", kazao je Draghi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram