Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2014

Lovrinčević: Upitno hoće li se Hrvatska više moći zaduživati kao sada!

Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao je da ovakav proračunski rebalans predstavlja "kapitulaciju ukupne ekonomske politike ove Vlade", te da je "propuštena značajna prilika za konsolidiranje državnih financija"...

"Vraćanjem doprinosa za zdravstvo s 13 na 15 posto Vlada je odustala od politike interne devalvacije smanjivanjem cijene rada, a nije uspjela racionalizirati zdravstveni sustav. Pitanje je kako će gospodarstvo reagirati na taj novi troškovni udar, hoće li se smanjiti domaća konkurentnost ili će se taj trošak preliti u manje neto plaće radnika", kaže Lovrinčević za Slobodnu Dalmaciju.

"S druge strane, ako Europska komisija i dopusti Hrvatskoj da se kao redovni prihod tumači prebacivanje sredstava iz drugog u prvi mirovinski stup, u 2016. će se morati uvest porez na nekretnine, kapital i štednju. A to će onda predstavljati udar od oko 3,5 milijardi kuna na građane, što vjerojatno znači novu recesiju, ako iz ove uspijemo izaći do tada", ističe Lovrinčević, dodajući kako je upitno hoće li financijska tržišta iduće godine biti voljna nastaviti kreditirati Hrvatsku.

Smatra da će iduća Vlada, koja god to bila, vjerojatno morati u takvom razvoju situacije "razmontirati" drugi mirovinski stup, odnosno zamrznuti uplate u drugi stup i taj novac usmjeriti u prvi stup. Na pitanje kakve su šanse da Europska komisija odobri Hrvatskoj ovakav rebalans i prebacivanje dijela novca iz drugog u prvi mirovinski stup, Lovrinčević odgovara kako je u političkom smislu sve moguće.

"Međutim, to bi bio presedan, jer Europska komisija to nije dozvoljavala drugim članicama Unije. Ako to dopusti, EK će čitav europski mirovinski sustav pretvoriti u sustav socijalne pomoći", zaključuje Lovrinčević.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram