Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2014

Deutsche Telekom strahuje od internetske konkurencije

Nakon velikih gubitaka prošle godine, Deutsche Telekom se kreće u sigurnim vodama. No, prostora za opuštanje nema: konkurencija ne spava, posebice na području internetskog razvoja...

Tim Höttges je dugi niz godina bio financijski direktor Deutsche Telekoma. Sada po prvi put kao predsjednik uprave predstavlja bilancu tvrtke za prošlu godinu. Razloga za optimizam je mnogo: prošle godine je promet iznosio preko 60 milijardi eura, što predstavlja plus od tri posto. Telekomunikacijski gigant je tako prošle godine zaradio gotovo milijardu eura.

Dobre vijesti, ako se u obzir uzme činjenica da je prošle godine, prije svega zbog promašaja na američkom tržištu, Deutsche Telekom ostvario gubitak od pet milijardi eura.

"T-Mobile USA nam sad stvarno pričinjava zadovoljstvo", kaže novi financijski direktor Deutsche Telekoma Thomas Dannenfeldt.

Broj klijenata u SAD-u je za samo godinu dana porastao s 13 na 47 milijuna. I na domaćem tržištu u Njemačkoj je Telekom povećao broj klijenata za dva milijuna, tako da sad 39 milijuna Nijemaca koristi mobilne usluge T-Mobilea.

No glavobolje upravi u Bonnu i dalje zadaje pad broja korisnika klasičnih telefonskih usluga. Broj korisnika internetskih usluga je kod broja od 12 milijuna i dalje stabilan. U ostatku Europe Telekom ima 57 milijuna korisnika mobilne i 10 milijuna fiksne telefonije. Deutsche Telekom je u Europi, osim u Njemačkoj, prisutan i u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Grčkoj. Ono što zabrinjava je da u usporedbi s azijskim tržištem, koje se upravo s 32 posto rasta nalazi u fazi nevjerojatne ekspanzije, ali i američkog tržišta koje raste 8 posto, europske kompanije moraju zadovoljiti statusom quo.

U usporedbi s prekooceanskim internetskim divovima, Deutsche Telekom, ali i europske tvrtke uopće poprilično kaskaju. Telekom će ove godine u razvoj internetske mreže uložiti 11 milijardi eura. Tim Höttges je svjestan da je to u usporedbi sa svotama kojima barata, recimo Facebook, koji je samo za mrežu WhatsApp s 55 zaposlenih platio 15 milijardi eura, jedna potpuno druga liga.

„Ako zbrojimo kompletnu europsku telekomunikacijsku industriju u 28 zemalja dolazimo do vrijednosti između 250 i 280 milijardi eura. To je nešto što ostvari sam Google", rezignirano će Höttges.

Čak i klasične telekomunikacijske američke tvrtke poput At&T-a i Verizona su vrijednije nego sve europske kompanije zajedno. Menadžeri poput Höttgesa i od politike traže da poduzme neke korake kako europske telekomunikacijske tvrtke ne bi ostale patuljci u sve većem cyberspaceu.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram