Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2014

Lovrinčević: Zaustavlja se gospodarski pad, ali iz krize nećemo izaći

Tekuća godina mogla bi donijeti olakšanje i zaustaviti propadanje gospodarstva, ali u fazu u kojoj se ljepše živi i lakše diše doći ćemo tek 2021. Tada ćemo se vratiti na standard iz 2008. Tako je izračunao ugledni makroekonomist Željko Lovrinčević koji napominje da ne želi širiti pesimizam, ali da moramo biti svjesni da smo treća najsiromašnija zemlja Europe koja godinama bilježi pad gospodarskih aktivnosti, piše Večernji list...

"Čak je i Slovenija u zadnjem tromjesečju 2013. zaokrenula i postigla rast od 1,9 posto pa su iza nas po rezultatu samo bankrotirana Grčka i Cipar. Siromašnije od Hrvatske samo su Bugarska i Rumunjska", napominje Lovrinčević. Ipak, Rumunjska se uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda izvlači iz krize. U zadnjem dijelu godine tako su imali 4,1 posto rasta. Ona je u grupi s Portugalom i Španjolskom.

"To su zemlje koje su uspjele počistiti bilancu javnog sektora i nametnuti reforme. Hrvatska to nije napravila pa joj zato raste javni dug, a kamate će biti sve teže otplaćivati", ističe Lovrinčević napominjući da je za otplatu kamata uz zadržavanje iste razine potrošnje potreban rast BDP-a od minimalno 3 posto.

"Prvo tromjesečje 2014. moglo bi se pokazati kao nagovještaj zaustavljanja pada, ali ova će godina na kraju biti godina stagnacije", ističe Lovrinčević nazivajući 2014. godinom ‘zamrznutog gospodarstva’.

Ne vjeruje da će doći do oporavka osobne potrošnje, odnosno potrošnje građana jer ih na to neće potaknuti ni optimizam ‘u zraku’ ni veće plaće. Neće biti ni rasta zapošljavanja pa se život za običnog građanina neće mnogo promijeniti. Iduće godine u ovo vrijeme mogli bismo, kaže analitičar, imati jednak broj nezaposlenih kao i ove. Uvoz i izvoz odredit će statistički pogled na 2014. jer velikih investicijskih skokova neće biti, piše Večernji.

Lovrinčević ističe i da je stvarni pad BDP-a u 2013. oko 1,5 posto jer se ove godine obuhvatio dio sive ekonomije, što je popravilo prosjek, ali se i dokazalo da je dio gospodarstva koji je poslovao ‘u bijelom’ pao više nego što statistika govori.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram