Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2014

Nakon 20 godina Anton Kovačev odlazi iz HBOR-a

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev izjavio je da se neće natjecati za sljedeći mandat na čelu te banke jer vidi da nema jednoglasnu potporu svih čimbenika te ne želi biti prepreka budućem dobrom radu HBOR-a...

Kovačevu, koji je na čelu HBOR-a od lipnja 1993. godine, mandat istječe 31. svibnja ove godine.

"Vidite da su rezultati HBOR-a izvrsni i osobno smatram da su napadi i prozivanja HBOR-a u zadnje vrijeme bili nepotrebni i služili su nečem drugom, a ne radu HBOR-a. Ovaj posao se može raditi samo uz potpuno povjerenje i podršku svih čimbenika. Kako ja vidim da te jednodušne podrške i potpore nemam, ne želim biti prepreka budućem dobrom radu HBOR-a i neću se natjecati za sljedeći mandat", izjavio je Kovačev na konferenciji za novinare.

Kazao je da za sada nije donio odluku gdje će nastaviti karijeru, ali da ima brojne ponude i iz Hrvatske i iz inozemstva.

Na konferenciji za novinare u povodu objave poslovnih rezultata HBOR-a u 2013. Kovačev je još jednom komentirao odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog kredita koji je njegova tvrtka Facta Vera dobila od HBOR-a.

"Kredit tvrtki Facta Vera je odobren kao stotine drugih kredita, sukladno procedurama i pravilima HBOR-a, a ta je tvrtka 2012. godine u HBOR-ovom programu "Turizam" platila najveću kamatu i iskoristila izuzetno nisku potporu, tzv. potporu male vrijednosti upravo jer se radilo o refinanciranju. Mi smo u programu "Turizam" u 2012. i 2013. odobrili 27 sličnih kredita, od kojih je devet odobrio i Nadzorni odbor, u kojem je i šest ministara", kazao je Kovačev.

Članovi NO-a, prema riječima izvršne direktorice HBOR-ova Sektora kreditiranja Ivanke Maričković Putrić, bili su obaviješteni i o kreditu tvrtki Facta Vera na razini informacije o svim izravno odobrenim kreditima između dviju sjednica NO-a, a ne sa svim detaljima posla jer je riječ o kreditu čiji je iznos manji od granice sredstava o kojima odluku donosi NO.

"HBOR je odobrio taj kredit sukladno propisima. Ako Facta Vera bude uredno vraćala svoje obveze i kredit, nema potrebe za vraćanje tog kredita. No treba znati da HBOR nije taj koji treba procjenjivati za podnositelje zahtjeva je li u sukobu interesa ili nije. Dužnosnici koji se moraju ponašati u skladu sa zakonom o sukobu interesa moraju se sami o tome brinuti", istaknuo je Kovačev, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram