Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2014

Hong Kong predstavlja veliku priliku za hrvatske poduzetnike

Hong Kong je Hrvatskoj poslovno mnogo bliži nego što to sugerira udaljenost između naše zemlje i jedne od najvažnijih svjetskih metropola u kojoj su porezi četiri puta manji nego u zapadnoj Europi, pravna zaštita organizirana po anglosaksonskom pravnom sustavu, a sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom omogućuje najpovoljniji pristup golemom kineskom tržištu...

To bi mogao biti nedvojben i poticajni zaključak sudionika seminara „Kako poslovati s Hong Kongom“, održanog 13. ožujka u HGK, u suradnji s Vijećem za razvoj trgovine Hong Konga iz Frankfurta i Uredom za ekonomiju i trgovinu Hong Konga iz Bruxellesa.

Iako je hrvatski izvoz (10 milijuna dolara) u Hong Kong 2013. godine bio četiri puta manji od uvoza (42 milijuna dolara), veliki su izgledi da se nepovoljni trgovinski odnos promijeni nabolje, osobito otkad je Hrvatska članica EU i za njezine građane više nisu potrebne vize. Za uspješnije poslovanje s Hong Kongom potrebna je kvalitetnija informiranost poslovnih subjekata motiviranih za izvoz na to tržište, ujedno i širom otvorena vrata za izvoz na kinesko, korejsko, japansko i druga dalekoistočna tržišta, ali i otklanjanje nekih predrasuda koje su hrvatske gospodarstvenike dosad obeshrabrivale i priječile da se snažnije angažiraju za poslovanjem s tom azijskom metropolom.

To posebno vrijedi za hrvatske proizvođače hrane i vina, čiji su vrhunski proizvodi potencijalno vrlo zanimljivi hongkonškom tržištu. Reciprocitetno pak, hrvatske luke i autoceste, kao i geostrateški položaj Hrvatske u jugozapadnoj Europi, mogu biti iznimno pogodni za trgovce i investitore iz Hong Konga. Hong Kong je 2008. ukinuo carine na uvoz vina, a vinsko tržište na tom području, uključujući i golemo kinesko, u brzom je usponu, što je velika prilika i za hrvatske vinare. Hong Kong ima koncesiju s Kinom za plasman vina na kinesko tržište po posebnim pogodnostima.

Sajam vina u Hong Kongu ima više zainteresiranih nego što ih mogu primiti, a pozivaju na nastup i hrvatske proizvođače. Potiču otvaranje restorana te ubrzano razvijaju vinsku kulturu. U Hong Kongu se organizira i prehrambeni sajam koji posjeti 410.000 posjetitelja. Hrvatska u Hong Kong izvozi meso i pekarske proizvode, stoga bi i hrvatski proizvođači trebali nastupiti na tom sajmu, upozorili su sudionici seminara

Hong Kong lani bilježi rast BDP-a od 2,9 posto, Kina 7,5 posto, a sličan rast očekuju i ove godine. S praktičnim savjetima za poslovanje s Kinom putem otvaranja ureda u Hong Kongu sudionike seminara upoznao je Siegfried Verstappen, viši rukovoditelj promicanja ulaganja u Invest HK, istaknuvši kako je rizik za početak poslovanja najmanji u Hong Kongu.

Specijalna predstavnica Hong Konga za gospodarska i trgovinska pitanja pri EU u Bruxellesu Linda Lai, pozvala je hrvatske gospodarstvenike da iskoriste ponudu njihova ureda za pomoć u kontaktima s tržištem Hong Konga, najpogodnijim za ulazak na tržište Kine.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH Joško Klisović, istaknuo je da su ulaskom Hrvatske u EU redefinirani njezini prioriteti pa je sada više vremena i za izvaneuropske partnere, a radi se i na izradi koncepta gospodarske diplomacije kako bi se pomoglo tvrtkama koje namjeravaju poslovati u inozemstvu i pospješilo privlačenje stranih investirora. Domagoj Juričić, v.d. direktora Sektora za međunarodne odnose HGK, istaknuo je da je svrha seminara gospodarstvenicima pružiti informacije o izvoznim mogućnostima hrvatskih tvrtki u Hong Kong i Kinu, koja je Hrvatskoj sedmi trgovinski partner. Pozvao je hrvatske gospodarstvenike da se ohrabre u svojim poslovnim inicijativama, u čemu im HGK želi pružiti svu potrebnu organizacijsku i savjetodavnu pomoć, navodi se u priopćenju iz HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram