Zatvori
Poslovni Puls
17/03/2014

Tek nakon radikalnih promjena u sustavu možemo očekivati oporavak

U najnovijem očitovanju o gospodarskim kretanjima analitičari HNB-a poručuju da gospodarskog oporavka Hrvatske za sada nema...

Među većinom zemalja srednje i istočne Europe Hrvatska se izdvaja po najizraženijem padu zaposlenosti. Vlada mora odlučnije provoditi ekonomsku politiku, poručuju iz HNB-a, jer bi se jaz između Hrvatske i usporedivih zemalja mogao dodatno produbiti.

Prije nekoliko dana nadu u gospodarski oporavak pobudila je vijest o rastu industrijske proizvodnje. No na zemlju nas ponovno spušta najnovije izvješće HNB-a u kojemu stoji da je prerano govoriti o zaustavljanju nepovoljnih gospodarskih kretanja. A zbog pravila prekomjernog deficita najnovije rezanje proračuna dodatno će otežati život mnogima - od običnih građana i poljoprivrednika do uspješnih poduzetnika.

50 milijuna kuna siromašnija subvencija u poljoprivredi samo je dio rezanja proračunskih rashoda, koji će zahvatiti i druge, od brodogradnje do željeznica. A subvencije su pak samo dio ukupnih ušteda koje zahvaćaju mnoge stavke ministarstava. No sve je to 'pojeo' dug zdravstva. Stoga se ponovno vraća stopa doprinosa za zdravstvo s 13 na 15%. To ide na teret poslodavaca.

Ne mogu samo proračunske promjene riješiti probleme gospodarstva, tvrdi profesor političke ekonomije Luka Brkić. Kada se radikalno promijene ekonomski sustav i ekonomska politika u ovoj zemlji, možemo očekivati rast. Prije toga, u ovim kategorijama o kojima razgovaramo, taj rast nije moguć, kazao je Brkić sudjelujući na godišnjoj skupštini Znanstvenog društva ekonomista, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram