Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2014

Volkswagen ulaže preko milijardu dolara u novu tvornicu u Poljskoj

Njemački automobilski div Volkswagen sprema se potrošiti gotovo 3,4 milijarde zlota (1,1 milijardu dolara) za gradnju nove tvornice kombija u Poljskoj, smanjujući proizvodnju u Njemačkoj zbog visokih troškova rada...

Gradnja nove tvornice u poljskoj Wrzesniji trebala bi započeti krajem ove godine a zapošljavat će više od 2.300 radnika. Montaža modela kombija Crafter trebala bi početi u drugoj polovini 2016. godine, priopćio je VW u utorak. Crafter se trenutno proizvodi u dva njemačka pogona konkurenta Daimlera koji taj model proizvodi od 2005. u sklopu suradnje s VW-om.

Završetak te suradnje predviđen je za kraj 2016. "Odlukom o gradnji Craftera u Poljskoj definiramo trasu strateškog preustroja naših lakih komercijalnih vozila", naveo je u priopćenju Leif Oestling, čelnik odjela kamiona VW. Prebacivanje proizvodnje u Poljsku omogućit će njemačkoj grupi koja u blizini Poznana već proizvodi komercijalna vozila Caddy i T5 da značajno smanji troškove proizvodnje.

Troškovi rada u industrijskoj proizvodnji u Poljskoj iznosili su u 2012. po radnom satu 6,65 eura, u odnosu na 36,98 eura koliko su iznosili u Njemačkoj, pokazuju podaci koelnskog ekonomskog instituta IW. Eventualni utjecaj VW-ove odluke na zaposlenost u Njemačkoj zasad nije moguće procijeniti jer Daimler namjerava koristiti kapacitete koji su se do sada koristili za proizvodnju Craftera za proširenje proizvodnje vlastitog ekvivalentnog modela Sprintera, prenose svjetske agencije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram