Zatvori
Poslovni Puls
20/03/2014

Hrvatsko gospodarstvo ipak očekuje oporavak?

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo snažno su poboljšana u ožujku dok su za cijelu regiju srednje i istočne Europe (CEE) stagnirala, pokazalo je danas istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste Bank...

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u ožujku za 19,3 boda, na 25,1 bod.

Njemački institut ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj sudjeluju stručnjaci na financijskim tržištima. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

Očekivanja za regiju u cjelini ostala su u ožujku gotovo nepromijenjena, uz blagi pad odgovarajućeg indeksa za 0,9 bodova, na ukupno 8,1 bod.

Osim za Hrvatsku, snažno su poboljšana i očekivanja za Tursku, uz rast odgovarajućeg indeksa za 12,6 bodova. Sve ostale zemlje zabilježile su pogoršanje očekivanja, uz dvoznamenkasti pad indeksa. Najveće pogoršanje zabilježeno je u Češkoj, Rumunjskoj i Austriji, gdje su indeksi pali za 31,5, 29,6 odnosno 27 bodova.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima srednje i istočne Europe znatno se pogošala u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa za 20 bodova, na minus 25,7 bodova, pokazuje anketa ZEW-a i Erste Banka.

Stručnjaci međutim bolje ocjenjuju aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu u odnosu na veljaču, pa je odgovarajući indeks u ožujku porastao za 1,9 bodova, na minus 66,6 bodova. Poboljšana je procjena aktualnog stanja i za Tursku i neznatno za Slovačku, uz rast indeksa za 6,4 odnosno 0,4 boda.

Najviše je pogoršana ocjena aktualnog stanja za mađarsko i rumunjsko gospodarstvo, uz pad odgovarajućih indeksa za 16,2 odnosno 10,1 bod, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram