Zatvori
Poslovni Puls
20/03/2014

Tržište nafte za sada ignorira zbivanja u Ukrajini

Prosječne cijene sirove nafte u veljači zabilježile su rast u odnosu na siječanj. Cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) zabilježila je blagi rast za 1,5% odnosno 1,6 dolara po barelu dok je cijena sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) narasla za 5,9% odnosno 5,6 dolara po barelu...

Prosječna cijena sirove nafte tipa WTI u veljači je tako iznosila 100,5 dolara po barelu dok je prosječna cijena sirove nafte tipa Brent iznosila 108,8 dolara po barelu. Prema podacima IEA (Međunarodna agencija za energiju) globalne zalihe sirove nafte porasle su u veljači za 600 kb/d na 92,81 mb/d), vođene snažnim rastom proizvodnje (500 kb/d) u zemljama članicama OPEC-a. S druge strane proizvodnja u zemljama izvan OPEC-a porasla je 1,3 mb/d u 2013. te se očekuje dodatan rast od 1,7 mb/d ove godine što je najviša stopa rasta od ranih 90-ih, vođena prvenstveno rastom proizvodnje u SAD-u i Kanadi, ali i u Rusiji, Kini i Brazilu.

Ponuda sirove nafte iz zemalja članica OPEC-a u veljači je premašila razinu od 30 mb/d po prvi puta u pet mjeseci potaknuta snažnim rastom proizvodnje u Iraku. S druge strane, za ovu godinu se predviđa rast globalne potražnje za naftom od oko 1,4 mb/d na 92,7 mb/d obzirom da se globalna makroekonomska slika polako poboljšava. Većinu predviđenog rasta ostvarit će brzorastuća tržišta (posebno azijske zemlje izvan OPEC-a), unatoč njihovoj nedavnoj volatilnosti. Već ovaj mjesec očekujemo uobičajeno sezonsko smanjenje potražnje za naftnim derivatima u zemljama EU-a, navode RBA analitičari.

"Obzirom da se tenzije oko rusko-ukrajinskih sukoba polako stišavaju smatramo da je to jedan od razloga pada cijena sirove nafte tipa Brent na najnižu 6-tjednu razinu u posljednjih nekoliko dana. Budući da je trenutna cijena sirove nafte na nižim razinama nego prije ukrajinske krize to potvrđuje kako kretanje cijena ne ovisi isključivo o navedenom faktoru. Trenutno imamo dojam kako tržište nafte u velikoj mjeri ignorira geopolitička zbivanja. U drugom tromjesečju očekujemo cijenu sirove nafte tipa Brent na razinama oko 114 dolara po barelu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram