Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2014

Evo što USKOK pokušava pronaći u INA-i

USKOK je ušao u hrvatsku naftnu kompaniju Inu. Zbog sumnji u korupciju, istražitelji 'češljaju' četverogodišnje Inino poslovanje, od 2009. do 2013. godine...

Upravo kada je britanski financijski časopis World Finance objavio da je Ina dobitnik nagrade za najbolje korporativno upravljanje u Hrvatskoj u 2013., njezin način poslovanja počeo je istraživati Uskok. Upravo je upravljanje kompanijom ključna točka pregovora između Vlade i MOL-a, pri čemu Banski dvori tvrde da upravljanje kompanijom nije u skladu s hrvatskim zakonima.

USKOK, kako HRT neslužbeno doznaje, istražuje detalje oko toga kako je Ina kupovala naftu u razdoblju od lipnja 2009. do prosinca prošle godine, dakle praktički sve vrijeme otkako MOL de facto upravlja Inom. Zatražen je detaljni uvid u dokumente, tko su bili dobavljači nafte te cijena po kojoj se nafta kupovala.

Sumnja se, kako navodi agencija Bloomberg, da se nafta u tom razdoblju plaćala skuplje od tržišne cijene. Iz Uskoka nisu željeli komentirati istragu, možda je to i svojevrsna potvrda da je istraga o Ini u tijeku. Iz Ine također službenog komentara nema, no neslužbeno se može čuti da su revizijske tvrtke više puta kontrolirale nabavu nafte i sve je, kažu, uvijek bile u redu.

Priča o netransparentnoj nabavi nafte u Ini nije nova, i proteklih su godina hrvatski članovi uprave i Nadzornog odbora tvrdili da uopće nemaju uvid od koga se nafta nabavlja i po kojoj cijeni.

Najnovije informacije vezane uz INA-u komentirao je iz Varaždina ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"INA je vertikalno integrirana hrvatska kompanija u koju se investira, regionalni energetski igrač koji daje doprinos svojim investicijama hrvatskom gospodarstvu, sve ostalo je pitanje drugih istražnih organa, neka institucije rade svoj posao, ja na INU gledam kao veliki potencijal, nećemo dati da propadne", rekao je ministar.

I proteklih godina - hrvatski članovi Uprave i Nadzornog odbora tražili su uvid u dokumentaciju kako se i po kojoj cijeni nabavljala nafta. Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e u razdoblju od 2011.-2012., rekao je kako su svojedobno, u Odboru tražili da se modeli nabave stave pred njih, kako bi mogli uspoređivati cijene.

"Zato da vidimo je li to najbolji model, međutim, tada je došlo do prekida našega rada i promijenjen je Nadzorni odbor, te nakon toga više ne znam što se događalo. Mislim da je sadašnja akcija samo nastavak procesa, ja bih rekao - dovođenja u red stvari u INA-i", rekao je Štern.

Na pitanje je li bilo nekih konkretnih sumnji po pitanju modela nabave, Štern je odgovorio: "Nismo mi ništa sumnjali, mi smo samo htjeli imati potvrdu da se nafta kupuje pod najboljim uvjetima, da je proces nabave transparentan i da je otvoren konkurenciji."

Izvor: HRT/HTV

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram