Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2014

Evo gdje će odlaziti najviše ulaganja u turizam

Ako je suditi po najavama za ulaganja privatnog i javnog sektora u 2014. godini, pred nama je pravi turistički investicijski “bum”, u kojemu će se u ovoj godini u kapacitete, infrastrukturu i povećanje kvalitete usluge i ponude u cijeloj zemlji uložiti čak 408,7 milijuna eura...

Podaci su to dobiveni anketom Ministarstva turizma o ulaganjima hotelskih tvrtki i županija, koji znače da će se u ovoj godini uložiti gotovo dvostruko više nego lani, od čega samo u četiri dalmatinske županije 110 milijuna eura. Kada se zna da u taj iznos nisu uključene potencijalne investicije za koje su u tijeku natječaji koji će im odrediti visinu sredstava i budućeg vlasnika, poput Kupara, Velikog Brijuna, rapskog “Imperijala”, dubrovačkog “Maestrala” i “Plata”, jasno je da je ulaganje u turizam, čini se, u Hrvatskoj postalo isplativo.

"U turističkom sektoru prošle je godine investirano 230 milijuna eura, dok je za ovu godinu planirano 410 milijuna eura. Najave za ovu godinu su osobito u greenfield investicijama, što je ohrabrujuće. Najavom možemo biti više nego zadovoljni jer se polako približavamo tempu koji je zacrtan po Strategiji razvoja turizma, da do kraja 2020. godine investiramo sedam milijardi eura", kaže Darko Lorencin, ministar turizma.

Najveći dio novca, čak 128 milijuna eura, namijenjeno je za istarski turizam. Kada se brojnim ulaganjima “Valamara” doda i završetak gradnje “Aquapark Istralandia”, vrijednosti 25 milijuna eura, hrvatsko-češke tvrtke, jasno je da vlasnici turističkog sektora u toj regiji ulažu sami puno više nego sve četiri dalmatinske županije zajedno u ovoj godini.

62 milijuna eura investirat će se ove godine u objekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je lani ta brojka bila gotovo 10 puta manja, a 9,8 milijuna eura bit će uloženo u turizam Splitsko-dalmatinske županije, upola manje nego lani.

Izvor: Slobodna Dalmacija

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram