Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2014

Ministar Lorencin u SAD-u traži ulagače u hrvatski turizam

Ministar turizma Darko Lorencin ovaj tjedan službeno boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a u sklopu putovanja obići će gradove Washington i Atlantu...

Tako se ministar u Washingtonu susreo s Kenom Hyattom, jednim od vodećih ljudi američke vlade koji se bavi turizmom (Internatonal Trade Adminisstration). Ministar Lorencin je Hyattu naglasio važnost američkog tržišta s kojeg u prošloj godini bilježimo 220 tisuća dolazaka, što ukazuje na činjenicu da Hrvatska postaje sve atraktivnija destinacija među Amerikancima. Također, ministar je naglasio kako bi volio vidjeti veći broj američkih investitora koji se odlučuju za ulaganja u hrvatski turizam. U tu je svrhu predstavio strategiju za investiranje u hrvatski turistički sektor, a pritom je istaknuo kako se do 2020. godine planira uložiti sedam milijardi eura, od čega se polovica tog iznosa odnosi na ulaganja u hotelski smještaj. Ministar je predstavio i katalog investicija s naglaskom na Kupare, Brijune, Imperijal Rab, Plat i Maestral, te istaknuo kako će se ove godine u hrvatski turizam uložiti oko 410 milijuna eura.

"Tržišta izvan Europske unije važna su za daljnji rast i razvoj hrvatskog turizma, a američko tržište raste iz godine u godinu, što je također važno za hrvatski turistički promet. Na tim područjima imamo velike potencijale, ali i prostora za postizanjem još boljih rezultata. Puno toga očekujemo i od novih proizvoda koje kreiramo, kao što su zdravstveni, gourmet, avanturistički i drugi oblici turizma. Moramo iskoristiti i činjenicu da je Hrvatska izrazito bogata destinacija kada govorimo o prirodnim resursima jer imamo čak osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode", rekao je Lorencin dodavši da Hrvatska ima i velik broj gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a.

U razgovoru s ministrom Hyatt je izrazio zahvalnost što je hrvatska strana provela određene aktivnosti u sklopu zakonodavnog okvira, a s ciljem poticanja i olakšavanja realizacije investicija. Dodao je kako su prvi put ove godine i oni u SAD-u pripremili strategiju razvoja turizma, te kako rade na uspostavljanju agencije za investicije kao i na pripremi strateškog marketinškog plana. Hyatt i Lorencin sastanak su završili dogovorom oko uspostave bliske suradnje između dviju nacionalnih turističkih organizacija, s ciljem kvalitetne razmjene iskustava i postizanja boljih turističkih rezultata.

Ministar Lorencin potom se susreo s predstavnicima hotelskog lanca Hilton, te istaknuo kako je glavni cilj njegova posjeta SAD-u potaknuti američke investitore da budu prisutniji na hrvatskom tržištu. Ministar je najavio tender za Brijune u rujnu, naglasivši da je za taj projekt najvažnije osmisliti dobar koncept, na čemu se upravo radi. Hilton u svojem sustavu obuhvaća više od 4000 hotela, od čega se njih 320 nalazi u SAD-u. Iako su već prisutni u Dubrovniku i Zagrebu, iz Hiltona su poručili kako su zainteresirani za snažnija ulaganja u Hrvatsku.

Ministar se također sastao s Karlom Cannito, predstavnicom Intercontinental Hotels Group, kojoj je predstavio mogućnosti ulaganja u hrvatski turizam te istaknuo kako neki od glavnih ciljeva hrvatske turističke strategije podrazumijevaju jačanje razdoblja pred i posezone, udvostručenje prihoda od turizma do 2020. godine, kreiranje novih turističkih proizvoda kao i ulaganja u hotelske kapacitete i nove proizvode.

Cannito je izrazila poseban interes za projekt Brijuni, prvenstveno zbog atraktivne lokacije, mogućeg razvoja eko turizma, blizine zračnih luka u Puli i Venenciji, ali i zbog dobrih cesta koje povezuju Hrvatsku s velikim europskim metropolama.

Sljedećih dana ministar će boraviti u Atlanti, gdje će se susresti s gradonačelnikom tog grada Kasimom Reedom te zamjenikom povjerenika Zavoda za gospodarski razvoj i turizam savezne države Georgia Kevinom Langstonom. Također, tijekom boravka u Atlanti ministar će posjetiti vodeću američku medijsku kuću CNN (Cable News Network in Atlanta), s čijim će menadžmentom razgovarati o mogućnostima promocije Hrvatske kao in destinacije za odmor američkih turista, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram