Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2014

MMF od Ukrajine traži ukidanje subvencija za plin

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je paket kredita za Ukrajinu u iznosu od 14 do 18 milijardi dolara kako bi joj se omogućilo uredno servisiranje financijskih obveza. Sporazum o kreditima uvjetovan je teškim reformama...

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Nikolaj Georgijev rekao je da će ti krediti tvoriti središnji dio šireg paketa kojeg će u iduće dvije godine ponuditi druge vlade i agencije a dosegnut će ukupnu vrijednost od 27 milijardi dolara. Po njegovim će riječima stvarni iznos 'stand-by' aranžmana biti utvrđen tek nakon što novi ukrajinski čelnici provedu reforme koje je MMF tražio od vlade predsjednika Viktora Janukoviča.

Ako se provedu reforme, program će biti odobren do kraja travnja, rekao je Georgijev nakon razgovora s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

MMF je kao jedan od glavnih uvjeta za pomoć naveo trenutno okončanje skupih ukrajinskih subvencija za plin. Također žele da središnja banka prestane podupirati ukrajinsku valutu i da vlada smanji korupciju i birokraciju. MMF-ov program pomoći najavljen je dan nakon što je ukrajinska državna kompanija Naftogaz objavila povećanje cijene plina za domaće korisnike za 50 posto od 1. svibnja, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram