Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2014

Protiv Vise i MasterCarda: Rusija razvija vlastiti kartični sustav

Rusija se ponovno okrenula planovima razvoja vlastitog kartičnog sustava ne bi li tako smanjila ovisnost o Visi i Mastercardu jer su se zbog američkih sankcija poremetile mogućnosti korištenja tih kartica, objavio je ruski ministar financija Anton Siluanov...

Visa i Mastercard prošli su tjedan obustavili usluge klijentima banke Rusije na koju se odnose američke sankcije zbog umiješanosti Moskve u ukrajinsku krizu i aneksije Krima. Ta su dva sustava plaćanja prestala pružati usluge i klijentima u drugim bankama čiji su dioničari na američkome popisu iako njihove banke nisu. Kad je SAD objavio kako te banke ne zadovoljavaju kriterije za sankcije, Visa i Mastercard nastavili su pružati usluge klijentima.

"Zbog ograničenja plaćanja Vise i Mastercarda u jednoj banci, počeli smo ozbiljno razmišljati o tome kako se osigurati od takvih slučajeva", rekao je Anton Siluanov u intervjuu za televiziju Rusija 24. Rezervni državni sustav plaćanja funkcionirao bi samo na ruskome teritoriju, objasnio je.

Siluanov je rekao kako njegovo ministarstvo i ruske banke već pripremaju prijedloge te da će se takav novi sustav primijeniti u bliskoj budućnosti."Iako vjerujemo kako nema ozbiljnog razloga da najavimo napuštanje postojećih sustava, osobito Vise i Mastercarda, usporedo s njima počet ćemo se baviti razvojem vlastitog sustava", rekao je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram