Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2014

Napokon kreće program energetske obnove obiteljskih kuća

Vlada je donijela odluku o pokretanju Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine, kojim planira obnoviti po dvije tisuće obiteljskih kuća godišnje. Program je usmjeren na energetsku obnovu obiteljskih kuća jer one čine 65 posto stambenog fonda u Hrvatskoj, a najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine, tako da nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju, istaknula je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare...

"To je logičan nastavak programa energetske obnove u zgradarstvu, među kojima je i nedavno objavljeni program za javni sektor. U tom nizu na red dolaze i višestambene zgrade i komercijalni sektor", naglasila je Mrak Taritaš.

Predviđeni izvori financiranja su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, fondovi EU-a, a trebali bi sudjelovati i građani putem stambenih štedionica i kredita. Očekuje se i financijska participacija proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Očekuje se da će program rezultirati poticanjem investicija u ukupnom iznosu od 207,5 milijuna kuna godišnje, uz udio državnih poticaja od četiri posto. Očekuje se i smanjenje izdataka građana za energiju u iznosu 24 milijuna kuna godišnje, te smanjenje emisija ugljikova dioksida za oko 14.500 tona godišnje.

Program bi trebao osigurati posao za 700 ljudi godišnje, te povećanje tržišne vrijednosti nekretnina, kao i pridonijeti razvoju proizvodne industrije, poglavito industrije toplinskih izolacijskih materijala i drvne industrije.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocijenio je kako se tim programom konkretno pokazuje da briga o okolišu donosi izravnu korist građanima i gospodarstvu.

"Programom energetske obnove obiteljskih kuća, 2.000 kućanstava u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana poboljšat će uvjete života i smanjiti troškove za energiju. Pritom će se osigurati posao za nekoliko tisuća radnih sati domaćim obrtnicima i tvrtkama", kaže Zmajlović.

Dodao je da će se provedbom projekata energetske učinkovitosti poboljšati kvaliteta života svih građana, jer se kroz smanjenje emisija ugljičnog dioksida smanjuju emisije stakleničkih plinova, a time i kratkoročno onečišćenje zraka, ali i dugoročno klimatske promjene, na što se Hrvatska obvezala kao članica EU.

U proteklih devet godina smo sa 24,5 milijuna kuna sufinancirali energetsku obnovu oko 1.000 kuća, a sad ćemo s 50 milijuna kuna sufinancirati njih 2.000 u samo jednoj godini, naglasili su Zmajlović i Mrak Taritaš, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram