Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2014

Putin zabrinut: Odljev kapitala iz Rusije mogao bi dosegnuti 160 milijardi dolara

Odljev kapitala iz Rusije u ovoj bi godini mogao dosegnuti između 150 i 160 milijardi dolara, prenose ruski mediji izjavu bivšeg ruskog ministra financija Alekseja Kudrina...

U istupu pred novinarima na konferenciji Moskovske burze Kudrin je dodao da će time odljev kapitala iz Rusije premašiti rekordnih 120 milijardi dolara, zabilježenih 2008. godine.

"To je svojevrsna cijena za neovisnu vanjsku politiku", kazao je bivši ministar a prenosi ruska agencija Itar-Tass. "Zasad je društvo spremno prihvatiti takve troškove", dodao je.

Po njegovoj procjeni, iznos povezanih šteta doseže stotine milijardi dolara, koje je Rusija mogla imati u vidu rasta bruto domaćeg proizvoda i ulaganja u proračunske prihode.

"Očigledno je da želja za uspostavom određenih neovisnih financijskih institucija i infrastrukture koje su ponešto distancirane u odnosu na zapadne institucije znači nove troškove", kazao je Kudrin, procjenjujući da će stopa gospodarskog rasta usporiti na 0,5 posto.

Ruski ministar gospodarskog razvoja Aleksej Uljukajev na istom je forumu kazao da se odljev kapitala u prvom tromjesečju procjenjuje na 60 milijardi dolara, te da bi njegov godišnji iznos mogao dosegnuti 100 milijardi dolara. To bi, kako napominje, usporilo rast ruskog BDP-a na 0,6 posto, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram