Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2014

Evo kako nas varaju na tržištu dionica

Američki pisac i financijski novinar Michael Lewis objavio je novu knjigu u kojoj je objasnio zašto mali "igrači" nemaju šanse u okršaju s velikim trgovcima na Wall Streetu koji na sofisticirane načine stječu nepoštenu prednost...

Lewis ističe kako je trgovina na američkim burzama namještena, a u razgovoru za 60 Minutes objasnio je i kako. Lewis skreće pozornost na burzovne trgovce koji koriste napredna softverska i hardverska rješenja kako bi trgovinu dionicama okrenuli u svoju korist.

"Kada postavite zahtjev za kupovinu dionica, vaš zahtjev prolazi kroz BATS exchange - u tom trenutku trgovci visoke frekventnosti dolaze do Vaše narudžbe i jure na burzu kako bi naručili istu dionicu i došli do nje prije vas. Zatim vam prodaju tu istu dionicu po napuhanoj cijeni", objasnio je Lewis, prenosi BusinessInsider.

Lewis napominje kako high frequency trading nije problem samo za individualne ulagače već i za velike fondove koji zbog ove prakse gube milijarde dolara.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram