Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2014

Inflacija u eurozoni na najnižoj razini od 2009. godine

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u ožujku je kliznula na 0,5 posto, spustivši se na razinu iz studenog 2009. kada je recesija bila na vrhuncu, procijenio je danas europski ured za statistiku...

Rekordno niska stopa inflacije zabilježena je u eurozoni u srpnju 2009. kada su cijene na godišnjoj razini pale 0,6 posto.

U veljači ove godine inflacija je iznosila 0,7 posto.

Promatrano po glavnim sastavnicama harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HICP), najizrazitiji je rast cijena u ovom mjesecu zabilježen u segmentu usluga, od 1,1 posto. Slijede prehrambeni proizvodi, alkoholna pića i duhanski proizvodi, čije su cijene porasle 1,0 posto.

Cijene industrijskih proizvoda gotovo su stagnirale, uz stopu rasta od 0,3 posto, u usporedbi s 0,4 posto u prošlom mjesecu.

Najviše je pak u tekućem mjesecu pojeftinila energija, za 2,1 posto, čime je nastavljen trend snažnog pada njezinih cijena na godišnjoj razini, koje su u veljači pale 2,3 posto.

Ti podaci mogli bi potaknuti Europsku središnju banku (ECB) na nove mjere kako bi otklonila opasnost od deflacije. Redovni sastanak zakazan je u četvrtak, 3. travnja.

Eurostat će cjelovito izvješće o inflaciji u eurozoni, EU i zemljama članicama objaviti 16. travnja, navodi se u današnjem priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram