Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2014

Hrvatska na 56. mjestu u svijetu po lakoći trgovanja

Hrvatska je rangirana na 56. mjesto od ukupno 138 država obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem o lakoći trgovanja, koje pokazuje da Hrvatska po otvorenosti tržišta stagnira, ističu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost u povodu današnje objave "Globalnog izvješća o lakoći trgovanja 2014." (Global Enabling Trade Report 2014) Svjetskog gospodarskog foruma...

Vodeće države po lakoći poslovanja i ove su godine Singapur i Hong Kong, među prvih deset država još su Nizozemska, Novi Zeland, Finska, Velika Britanija, Švicarska, Čile, Švedska i Njemačka, a sve te zemlje prednjače zbog svoje otvorenosti u međunarodnom poslovanju i investicijama kao sastavnom dijelu uspješne ekonomske strategije.

Od država u hrvatskom okruženju, najlošije je rangirana Srbija na 89. mjestu. Bosna i Hercegovina je na 78., Makedonija na 63., Crna Gora na 49. mjestu, dok je Slovenija ove godine najbolje rangirana na 38. mjestu.

Indeks lakoće trgovanja pokazuje u kojoj su mjeri u gospodarstvima svijeta razvijene institucije, politike, infrastruktura i usluge koje omogućuju slobodan protok robe preko granica do odredišta.

Indeks svaku državu ocjenjuje kroz četiri područja - otvorenost tržišta, graničnog uređenja, razvijenosti infrastrukture i operativnog okruženja te kroz sedam stupova - pristup domaćem tržištu, pristup stranom tržištu, efikasnosti i transparentnosti granične administracije, dostupnosti i kvaliteti transportne infrastrukture te transportnih usluga, dostupnosti i uporabi ICT-a te operativnog okruženja.

Od navedenih kriterija, Hrvatska je, napominju iz Vijeća, najbolje ocijenjena po kriteriju infrastrukture, koji uključuje dostupnost te kvalitetu transportne infrastrukture i usluga, gdje smo zauzeli 42. mjesto. Po kriteriju otvorenosti tržišta smo na 50. mjestu, po graničnom uređenju na 65. mjestu, dok smo po operativnom okruženju rangirani na 69. mjestu.

Najproblematičniji faktori za izvoz iz Hrvatske su neadekvatna proizvodna tehnologija i vještine, identifikacija potencijalnih tržišta i kupaca, pristup financiranju, poteškoće u zadovoljavanju zahtjeva kupaca za količinom i kvalitetom. Među najproblematičnijim faktorima za uvoz izdvojeni su opterećujuće uvozne procedure, tehnički uvjeti i standardi u zemlji, tarife, korupcija na granici, kriminal i krađa.

Kao komparativne prednosti istaknuti su pak faktori indeks opasnosti od terorizma, otvorenost multilateralnim trgovinskim pravilima, cestovna infrastruktura, poštanske usluge, mobilni širokopojasni internet, disperzija tarifa.

"Ovogodišnje istraživanje pokazuje da Hrvatska po otvorenosti tržišta stagnira. Naš je cilj biti među konkurentnijim zemljama na svijetu i zbog toga trebamo dinamičnije provoditi strukturne reforme i kreirati održivi rast hrvatskog gospodarstva kroz poticanje izvoza i privlačenja stranog kapitala", istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

"Globalno izvješće o lakoći trgovanja 2014.", napominju iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, ukazuje da svjetska gospodarstva u razvoju, ukoliko žele napredovati, moraju provesti reforme u skladu sa sporazumom Svjetske trgovinske organizaciju iz prosinca 2013. Neučinkovitost, birokracija i loša infrastruktura među ključnim su faktorima koji sprječavaju gospodarstva u lakoći trgovanja, ističu iz Vijeća.

Globalno izvješće o lakoći trgovanja objavljuje se od 2008. godine svake dvije godine. U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska je s indeksom 4,2 na 56. mjestu od 138 država, 2012. s indeksom 4,39 bila je 46. od 132 zemlje, 2010. s indeksom 4,45 bila je 45. od 125 zemalja, a 2008. s indeksom od također 4,45 bila je 42. od 118 država.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram