Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2014

MMF upozorio na opasnost slabašnog globalnog rasta

Globalno gospodarstvo možda je na putu višegodišnjeg razdoblja slabog rasta, prenose mediji upozorenje čelnice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)...

Ako se ne poduzmu hrabre mjere, svijet bi mogao pasti u zamku niskih stopa rasta, kazala je Christine Lagarde u jučerašnjem govoru u Washingtonu uoči redovnog polugodišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Po njezinim će riječima svjetsko gospodarstvo ove i iduće godine porasti više od tri posto ali rizik predstavljaju snažne oscilacije na tržištu i napetost u Ukrajini, izvješćuje BBC.

Lagarde je također pozvala na dodatne mjere u borbi protiv niske inflacije u eurozoni.

Kako se tumači u izvješću BBC-ja, nisku inflaciju u eurozoni uzrokuje povišena razina rezervnih kapaciteta u gospodarstvu, koje stoga zbog slabih investicija ne realizira u potpunosti potencijal za rast, u usporedbi sa SAD-om ili Velikom Britanijom. U britanskoj središnjoj banci procjenjuju da rezervni kapaciteti u Britaniji dosežu protuvrijednost jedan do 1,5 posto BDP-a.

Jačanje eura prema funti i dolaru od 2012. snizilo je pak troškove uvoza eurozonu, pritišćući cijene roba. Stoga je godišnja inflacija u eurozoni u ožujku prema procjenama europskog statističkog ureda iznosila 0,5 posto.

Sstrahuje se da bi slaba inflacija mogla naškoditi tek naznačenom gospodarskom oporavku eurozone i prigušiti potražnju za proizvodima i uslugama jer će potrošači očekivati daljnji pad cijena.

Niska inflacija također znači da će vlade i tvrtke teže otplaćivati svoje dugove.

Stoga je čelnica MMF-a pozvala Europsku središnju banku (ECB) da "dodatno ublaži monetarnu politiku, uključujući i nekonvencionalne mjere".

"Nazire se opasnost neznatne inflacije, posebno u eurozoni", upozorila je Lagarde.

"Potencijalno produženo razdoblje niske inflacije može pritisnuti potražnju i proizvodnju, te rast i zapošljavanje", podsjetila je.

Po njezini su riječima znakovi za globalno gospodarstvo općenito pozitivni ali će dala je uoči sastanka ECB-a u četvrtak.

Direktorica MMF-a dodala je da su globalni gospodarski znakovi pozitivni u cjelini ali bi "bez dovoljne političke ambicioznosti svijet mogao upasti u zamku niskog rasta u srednjoročnoj perspektivi", prenosi BBC.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram