Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2014

SAD i Europa više ne žele ovisiti o ruskoj energiji

U Bruxellesu je održan energetski summit Europa - Sjedinjene Države na kojem se, pod utjecajem ukrajinske krize, govorilo i o europskoj ovisnosti o ruskom plinu...

Američki državni tajnik John Kerry istaknuo je da nijedna zemlja ne bi smjela koristiti energiju kao oružje. Europsku uniju na sastanku su predstavljali visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, povjerenik za energiju Guenther Oettinger te grčki ministar za energiju Ioannis Maniatis.

Kerry je osudio potez ruskog Gazproma, koji je drastično povećao cijenu za isporuku prirodnog plina Ukrajini. Na sastanku Vijeća za energetiku istaknuto je da EU i SAD zajedno rade na smanjenju ukrajinske ovisnosti o energiji iz Rusije razvijanjem alternativnih izvora prirodnog plina, uključujući i uvoz američkog plina dobivenog iz škriljevca. Kerry je rekao da će Sjedinjene Države već od 2015. moći izvoziti više plina nego što ga Europa može potrošiti.

SAD i EU također ističu važnost južnoga plinskog koridora, koji je iznimno važan i za Hrvatsku, a kojim bi se plin iz Azerbajdžana dopremao jednim krakom u Italiju te drugim od Albanije, preko Crne Gore, uz samu granicu BiH i kroz Hrvatsku do Splita, trasom Jadransko-jonskog plinovoda dugog 516 kilometara.

SAD i EU podupiru napore Ukrajine na diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom, između ostaloga, omogućavanjem da plin može teći i u suprotnom smjeru, a ne kao dosad samo od istoka prema zapadu, povaćenjem kapaciteta za skladištenje plina i izgradnjom učinkovitog energetskog tržišta. U tom kontekstu, kao novi dobavni pravac za Ukrajinu mogao bi poslužiti planirani LNG temrinal na Krku. Prošle jeseni, prije izbijanja krize u Ukrajini, za potpisivanje je bio spreman memorandum o razumijevanju o izgradnji plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram