Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2014

Todorić napokon osigurao kapital za preuzimanje Mercatora?

Agrokor je zatvorio financijsku konstrukciju za kupnju Mercatora, doznaju današnje Finance. Radi se o 549 milijuna eura, a isti je dan na račune vlasnika Heliosa "sjelo" i 103 milijuna eura austrijskog Ring Internationala...

Glavni financijer Agrokorovog poduhvata je ruska VTB banka. Nedavno je Agrokor, podjsetimo, osigurao kreditnu liniju tešku 600 milijuna eura od također ruskog Sberbanka.

Drugi važan financijer je EBRD. Prema posljednjem aneksu kupopordajnog ugovora, Agrokor mora do 15. travnja priopćiti kakva je financijska konstrukcija.

Nakon spajanja Konzuma i Mercatora u Adria Retail očekuje se izlistavanje dionica te tvrtke londonskoj ili njujorškoj burzi, najavio je nedavno Ivica Todorić.

"Agrokor će u prvoj fazi u Adria Retailu imati 51 posto dionica. Ako budemo išli u IPO, i manje. Ne smijemo se ograničavati vlasničkim udjelom. Važno je da se kompanija razvija i krene na tursko i rusko tržište. Na IPO računam kroz dvije-tri godine, a prodaja našeg retaila nije izvjesna. IPO je jedina dobra opcija, i to u New Yorku ili Londonu", rekao je tada Todorić.

Uz to, analitičari procjenjuju kako bi novi trgovački div dionice mogao i izlistati na ruskom ili turskom tržištu kapitala. Odavno je poznato kako Todorić u strateškom širenju najveće mogućnosti vidi upravo na tim dvama tržištima.

Zajednički tržišni potencijal Agrokora i Mercatora trebao bi iznositi 51,3 milijarde kuna ostvarenog prihoda od prodaje, EBITDA marža iznosila bi 6,9 posto ili 3,5 milijarde kuna i nešto je manja od Agrokorove, jer Mercator lošije posluje, a neto dug /EBITDA trebao bi se kretati na 4,0x, kakav trenutno ima Agrokor Grupa. Cijela bi grupacija zapošljavala impozantan broj djelatnika, čak 60.000.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram