Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2014

Veliki dan za eurozonu: Grčka se vraća na financijska tržišta

Kako bi izbjegla treći paket spasa, Atena - dvije godine nakon bankrota - planira povratak na financijska tržišta. Nevjerojatnih 240 milijardi međunarodne pomoći Grčkoj nisu potrošene uzalud, pišu njemački komentatori...

Die Welt piše: "Grčka ponovo piše povijest. Nakon najvećeg bankrota svih vremena, ova zemlja je u rekordnom roku ponovo postala kreditno sposobna. Vlada ubrzanim tempom radi na povratku na financijska tržišta. Još u prvoj polovini ove godine Atena želi prodati grčke obveznice u obujmu od dvije milijarde eura. Do kraja godine bi se kod privatnih investitora moglo prikupiti pet milijardi eura. Ukoliko ti planovi uspiju, to bi bio prvi korak kojim bi ova krizom pogođena zemlja opet bila u stanju da financijski stoji na svojim nogama.

Comeback na financijska tržišta još ove godine bila bi senzacija. Konačno, tek je prošlo dvije godine kako su investitori, kako privatni tako i institucionalni, na grčkim obveznicama izgubili 100 milijardi eura. U ožujku 2012. je Atena, orkestrirana iz Bruxellesa, vjerovnicima njihovih helenskih obveznica nametnula drastični oprost duga. Sa dugom od 178 posto Grčka je nakon Japana druga po redu najzaduženija nacija na svijetu.

Sada je očito da Grčka želi izbjeći treći paket spasa, koji je povezan sa strogim mjerama štednje. Umjesto toga ona privatne investitore želi napumpati novcem. Pored toga Atina želim umjesto nove pomoći, da iskoristi neiskorištene fondove pomoći. 11 milijardi eura, zamišljenih da posluže rekapitalizaciji grčkih banaka, je neiskorišteno. Sve u svemu Atena radije igra na kartu financijskog tržišta i čini se da kažnjava sve pesimiste za pogrešne procjene. Investitori su se doslovce bacili na ovu zemlju", piše die Welt u članku pod nazivom 'Grčka pred senzacionalnim Comebackom'.

Isti list u komentaru pod nazivom "Na svojim nogama" primjećuje: "Nevjerojatnih 240 milijardi međunarodne pomoći Grčkoj nisu potrošene uzalud. To je zasluga politike spasa EU, koja je Grčku ponovo postavila na noge. Eurozona je Grčkoj nametnula strogu proračunsku disciplinu i reforme", zaključuje Die Welt.

Sueddeutsche Zeitung na istu temu komentira: "U evropskom stavu prema Grčkoj došlo je do vidljivog švenka (zaokreta). Ova zemlja se ne ocjenjuje samo na osnovu brojki, već kao zajednica građana, koji moraju proći kroz teška vremena. Njemačka vlada spada u one koji taj švenk posebno potpomažu. Njemačka je pritsnula na isplatu novih kredita, iako Grčka zaostaje u reformama i programu štednje. Njemački ministar finnacija Schaeuble najavljuje ekonomsku pomoć putem Kreditnog instituta za obnovu i naglašava da se sada mora u obzir uzeti socijalni aspekt.

Švenk pokazuje da je staro načelo, po kojem se Grčka promatra kao jedna vrsta prouzeća kojim se mora upravljati efikasnije, bilo pogrešno. Krajem svibnja građani Grčke izlaze na lokalne izbore i izbore za Europski parlament. Nakon toga će biti jasno je li krizni menadžment EU takav, kakvim se želi prikazati: u funkciji dobrobiti građana, Atene i cijele Europe.

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram