Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2014

Kina ove godine može očekivati rast BDP-a od 7,2 posto

Morgan Stanley je zadržao svoju prognozu kineskog gospodarskog rasta od 7,2 posto za ovu godinu, nakon što se u prvom tromjesečju nastavio usporeni rast...

Helen Qiao, glavna viša ekonimistica za Kinu u Morgan Stanleyu, je vrlo oprezna kada je riječ o gospodarskim ishodima s obzirom na nesigurnosti u svjetskom oporavku.

Morgan Stanley je prošlog rujna procjenjivao rast kineskog BDP-a u 2014. na 7,1 posto te ga je dva mjeseca kasnije podigao na 7,2 posto.

Ove procjene su se uglavno temeljile na slaboj potražnji. "Oporavak inozemne potražnje neće biti značajan,", rekla je Qiao, "a financijsko zatezanje u posljedenjem tromjesečju 2013. će uglavnom utjecati na porast domaće potražnje.".

Gospodarstvo pokazuje znakove smanjivanja rasta od početka godine. HSBC-ov indeks menadžerske nabave (PMI) u proizvodnom sektoru, ključno mjerilo proizvodnje, u ožujku je osmi mjesec za redom zabilježio nisku razinu, dok su službeni podaci pokazali slab rast.

Istraživački instituti su prošlog mjeseca počeli smanjivati svoja očekivanja za razdoblje od siječnja do ožujka. Ekonomisti iz Kineske međunarodne korporacije za kapital i Banka komunikacija su dale procjenu od 7,3 posto.

Unatoč tmurnom raspoloženju na tržištu i povećanju silaznih pritisaka, Qiao ne vidi potrebu za osvrtanjem na slabe gospodarske pokazatelje ili biti prepesimističan o izgledima za cijelu godinu.

Stvari bi se mogle popraviti nakon ožujka, rekla je.

Qiao ove godine očekuje slabiji oporavak svjetskog gospodarstva, a razvijene nacije će u tome preuzeti vodstvo u odnosu na tržišta u razvoju, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram