Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2014

Regija očekuje rast BDP-a, a Hrvatska stagnaciju

Stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u gotovo svim zemljama središnje i istočne Europe u prošloj godini bile su iznad očekivanja, a njihov gospodarski oporavak nastavit će se i u 2014. godini, jedino bi hrvatsko gospodarstvo moglo stagnirati zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržište i konkurentnošću, ocjenjuju analitičari Erste Grupe...

Iz Erste podsjećaju da su stope rasta u gotovo svim zemljama regije u 2013. bile iznad očekivanja, pa je tako primjerice Rumunjska zabilježila rast od 5,2 posto, a Poljska i Mađarska od 2,7 posto. Češka je iznenadila rastom od 1,3 posto, a prognoze je nadmašila i Slovačka, gospodarskim rastom od 1,5 posto.

Prosječno, zemlje regije u prošloj su godini iskazale gospodarski rast od 1,2 posto, a analitičari Erste banke prognoziraju da bi ta stopa u ovoj godini trebala dodatno porasti.

"Nakon rasta od 1,2 posto u 2013., gospodarstva regije središnje i istočne Europe ove bi godine trebala porasti za dodatnih 2,4 posto. Rast u regiji trebao bi biti podržan smanjenjem fiskalne konsolidacije i snažnijim rastom izvoznih partnera", mišljenje je voditelja Odjela za analizu tržišta kapitala regije SIE u Erste Grupi Henninga Esskuchena.

Tako u Erste prognoziraju da bi Poljska bi trebala zabilježiti najvišu stopu rasta, od 3,1 posto, dok se u Rumunjskoj očekuje rast od 3 posto. Češka, Mađarska i Slovačka također bi trebale ostvariti veći rast nego lani, dok bi rast u Srbiji mogao usporiti u odnosu na 2013. godinu, ali i dalje ostati na pozitivnih jedan posto.

Jedino bi Hrvatska, očekuju u Erste grupi, mogla iskazati stagnaciju, zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržištem i konkurentnošću.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram