Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2014

Europa mora ponovno postati pionir novih tehnologija

Ruku na srce, mnogo toga što obilježava današnju industrijsku civilizaciju nije otkriveno u Europi nego u Kini, Indiji, Arapskom svijetu... Ali dok su se ta otkrića tamo uglavnom koristila za dokolicu bogatuna (parni stroj) ili tek za radost mališana (barut), upravo u Europi su od tih otkrića u proteklim stoljećima stvoreni tehnologije i proizvodi bez kojih se ne može zamisliti današnja civilizacija...

No taj pionirski duh Europe mogao bi postati prošlost, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel na svečanom otvorenju industrijskog sajma u Hannoveru ove nedjelje. "90% gospodarskog rasta se odvija izvan Europe", upozorila je njemačka kancelarka i utoliko "se moramo pribrati i učiniti sve da naše prednosti doista i koristimo."

Upravo to je i moto ovogodišnjeg sajma koji je posvećen "Industrija 4.0". On je posvećen integriranom načinu proizvodnje gdje je informatika jednako važna kao i industrijsko postrojenje. Ipak, i tu njemačka političarka upozorava kako se ne smije zaboraviti čovjeka u cijelom postupku, jer on je i proizvođač i na koncu potrošač onoga što se proizvodi.

Ali inače, upozorava Angela Merkel, kako bi se održala prednost koju Njemačka ima u klasičnoj industriji, treba oživiti stari europski otkrivački duh: "Budite znatiželjni na ono što dolazi i nemojte se držati starih pravila svakog pojedinog sektora." Jer i rezultat jednog ispitivanja javnog mnijenja je pokazalo kako su građani u privatnom životu mnogo skloniji novoj tehnologiji nego što je to slučaj na njihovom radnom mjestu.

I predsjednik Udruge njemačke industrije (BDI) Ulrich Grillo je također upozorio kako se "u procesu industrije koja je sve više digitalizirana, ne smije izgubiti vida promjene koje se zbivaju u svijetu rada". On podsjeća kako su upravo zato toliko važni stručnjaci koji će povezivati klasično znanje inženjera s upravljanjem računala i robota kojih je sve više u tvorničkim halama.

Ali je isto tako i upozorio njemačku kancelarku kako konačno treba doći kraj raspravama o energetskoj politici i "čistoj" ili "prljavoj" atomskoj električnoj energiji. Industrija jednostavno treba pouzdanu energiju koju će moći i kalkulirati u cijeni proizvoda. Inače će čitavi sektori koji ovise o električnoj energiji morati zatvarati pogone u Njemačkoj i otvarati ih negdje drugdje.

Ovogodišnja zemlja-partner sajma je Nizozemska koja se, kako je priznao i nizozemski premijer Mark Rutte, "u Njemačkoj ne povezuje baš na prvi pogled s visokom tehnologijom". Ali tu nisu samo sir, tulipani, rajčice i tikvice iz nizozemskih plastenika. Njemačka i Nizozemska njeguju izuzetnu suradnju na svim područjima, pa tako i u tehnologiji koja spada u sam svjetski vrh. Uopće, izjavio je nizozemski premijer, jedino partnerstvo koje možda još više nadmašuje ono koje vlada između Njemačke i Nizozemske je ono koje vlada između SAD-a i Kanade.

Tako su ove dvije zemlje prošle godine razmijenile robe i usluga u vrijednosti od 167 milijardi eura, a praktično svakog dana se sklapaju i novi ugovori. Konačno, podsjetio je nizozemski premijer: "Ako kupite auto s najmodernijim automatskim mjenjačem je 75% sigurno da je taj mjenjač došao iz Nizozemske."

Ali ipak, usprkos odličnoj suradnji s tvrtkama ovogodišnje zemlje partnera, na mnogim štandovima od oko pet tisuća tvrtki koje su došle u Hannover se mnogo više raspravlja o prošlogodišnjem partneru. Naime, to je bila Rusija i mnogi su zabrinuti zbog političkih napetosti zbog Krima i Ukrajine. Ali sve u svemu, inače se čini kako barem gospodarskoj krizi polako ipak dolazi kraj i proizvođači su barem oprezno optimistični.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram