Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2014

Potraga za zrakoplovom Malaysia Airlinesa stajat će stotine milijuna dolara

Australski brod koji je uhvatio mogući signal crne kutije nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa nastavlja potragu, ali nije bilo novog signala, objavili su australski dužnosnici...

Angus Houston, čelnik australske agencije koja koordinira potragu, naglasio je da je potraga za Boeingom 777, koji je nestao 8. ožujka s 239 putnika i članova posade, u kritičnoj fazi zato što su baterije crne kutije gotovo prazne jer bez punjenja funkcioniraju 30 dana.

Potraga se nastavlja. Iz zrakoplova je izbačeno 25 plutača s raznom opremom koja snima zvukove i prati morske struje. Ako ne uspijemo opet registrirati signal, ostaje nam pretraga relativno velikog područja morskog dna. To će trajati jako dugo, upozorio je Huston.

Dvanaestak vojnih zrakoplova i 13 brodova već pretražuje tri područja oko 2000 kilometara sjeverozapadno od australskoga grada Pertha. Boeing 777 izgubio je komunikaciju i nestao s civilnog radara tijekom leta iz Kuala Lumpura u Peking.

Potraga za nestalim zrakoplovom Malaysian Airlinesa stajat će stotine milijuna dolara i bit će najskuplja u povijesti zrakoplovstva. U toj međunarodnoj operaciji sudjeluje 26 zemalja sa zrakoplovima, brodovima, podmornicama i satelitima.

Mjesec dana od nestanka aviona i početka potrage procjene koje je prikupio Reuters pokazuju da su dosad potrošena najmanje 44 milijuna dolara, i to na raspoređivanje vojnih brodova i zrakoplova iz Kine, Australije, SAD-a i Vijetnama u Indijskom oceanu i južnom Kineskom moru. Taj se podatak temelji na statistici obrambenih snaga o cijeni po satu različite imovine, procjeni vojnih analitičara i troškovima o kojima izvješćuje Pentagon. Međutim, nisu obuhvaćeni svi troškovi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram