Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2014

Veliki dan za Grčku: Od sutra su ponovno na tržištu obveznica

Grčka će se sutra vratiti na tržišta obveznica, nakon četverogodišnje stanke, i to izdanjem petogodišnjih obveznica, najavili su neimenovani izvori...

Atena planira izdanjem prikupiti 2,5 milijardi eura i očekuje snažan interes investitora i uspjeh, kazao je neimenovani vladin dužnosnik za Reuters.

"Cilj nam je u četvrtak prikupiti 2,5 milijardi eura", rekao je dužnosnik. "Bit će veliki uspjeh ako kuponska kamata bude niža od 5,3 posto", dodao je.

To je važan korak za Grčku koja prošli puta izdala obveznice u ožujku 2010., iako je u međuvremenu izdavala dužničke papire s rokovima dospijeća kraćim od godinu dana.

Sutrašnje izdanje obveznica smanjit će prosječnu cijenu zaduživanja zemlje, ustvrdio je dužnosnik grčkog ministarstva financija.

U dramatičnom zaokretu prinosi na grčke 10-godišnje obveznice smanjili su se proteklih tjedana na oko šest posto, s oko 40 posto koliko su iznosili prije dvije godine kada je država nametnula značajne gubitke privatnim vlasnicima obveznica u sklopu restrukturiranja 130 milijardi eura duga.

Ateni novac nije hitno potreban već želi ispitati teren uoči planiranih većih izdanja. Ponovo bi se trebala u cijelosti financirati na tržištu od 2016, javljaju agencije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram